Aantal grote grazers in Oostvaardersplassen neemt toe

FLEVOLAND
Het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen is het afgelopen jaar toegenomen. Er leven op dit moment bijna 5.300 edelherten, heckrunderen en konikpaarden in het natuurgebied. Dat zijn er 700 meer dan in 2016. Dat blijkt uit helikoptertellingen die Staatsbosbeheer in oktober heeft uitgevoerd .

Volgens boswachter Hans-Erik Kuypers zijn er meer grote grazers in de Oostvaardersplassen geteld vanwege het zachte en droge winterweer. Er werden ruim 3.900 edelherten geteld, zo'n 1.000 konikpaarden en 230 heckrunderen. Er werden vooral meer edelherten geteld, zo'n 500 meer dan vorig jaar. 

Hoewel het aantal getelde grote grazers hoger is dan de voorgaande jaren is er volgens Staatsbosbeheer geen sprake van een toenemende trend. De aantallen edelherten en heckrunderen schommellen rond het maximum. 
 

reacties (6)

 • Nop

   

  Dan is de enige oplossing dat er deze winter, als de nood het hoogst is, maar wat hekken verdwijnen....

  reageer
 • Jan

   

  En als het aantal dieren op het maximum zit, wachten weer dan tot ze van honger en ellende omkomen of worden er preventief dieren uit de kussen verwijderd door vangen of afschot? Wat mij betreft verhuizen er dieren als vrije-uitloop-vlees naar de slager of poelier. Dat veel liever dan dieren in de winter te laten kreperen door gebrek aan voer. Het gebied waar ooit veel beschutting was door bomen, struiken en bosschages is nu een open vlakte zonder beschutting tegen regen of wind. Een boer zou er niet mee wegkomen, maar dit noemen ze "de natuur haar gang laten gaan". Haal die hekken dan ook weg als je echt gelooft dat dat waar is, en compenseer als overheid de voeten voor de schade!

  reageer
 • Jan2

   

  Klopt, alleen een veehouder moet zich houden aan strenge regels en sbb kan ongegeneerd haar gang gaan met deze misère.

  reageer
 • Lely

   

  Dat lijkt wel op intensieve veehouderij

  reageer
 • Jan2

   

  Partij vd Dieren of tegen Dieren.... Doe hier iets aan. Of hebben we straks weer de mond vol over het noodzakelijke afschot. Laat u ook eens horen als het echt moet en niet over de onbenulligheden waar u zich doorgaans in verdiept

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Henk

   

  Waar zijn de actievoerders??? Het was te warm voor ze en ze hadden gebrek aan voorbehoedsmiddelen! Schande van staatsbosbeheer.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert