Vogelgriep: 16.000 eenden geruimd

BIDDINGHUIZEN • Vr 8 december 2017 | 10:23 • Vrijdag 8 december 2017 | 10:23
Een eendenbedrijf in Biddinghuizen is getroffen door een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep. Het gaat om het type H5. Vrijdagmiddag om 15.00 uur is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit begonnen met de ruiming van zo'n 16.000 vleeseenden. In een straal van 3 kilometer rond het besmette bedrijf aan de Alikruikweg liggen vier andere pluimveebedrijven. Deze boerderijen worden onderzocht.

Vervoersverbod
Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimvee afgekondigd in een zone van tien kilometer rond het besmette bedrijf in Biddinghuizen. In deze zone liggen 23 pluimveebedrijven. Het vervoersverbod geldt voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden vogels.

Landelijke maatregelen
Omdat er sprake is van een heel besmettelijke variant, is voor heel Nederland een ophokplicht ingesteld. Dit geldt voor alle commerciële bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees, eieren of andere producten. De ophokplicht geldt ook voor bedrijven die vogels fokken die in het wild worden uitgezet. De maatregel is uit voorzorg genomen om de kans op verdere besmetting te verkleinen. Ook geldt er een streng hygiënebeleid. 

Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen, zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. De dierentuinen en kinderboerderijen kunnen wel bezocht worden. 

Eerder getroffen
Het bedrijf aan de Alikruikweg raakte vorig jaar ook al besmet. De boer laat weten dat hij in de nacht van donderdag op vrijdag de uitslag kreeg. Toen het virus vorig jaar uitbrak, was hij nog eigenaar van het bedrijf. Inmiddels is het overgenomen door zijn zoon. De familie is geschokt.

[https://twitter.com/AatdeJonge/status/939112237620396032

[https://twitter.com/HelmaLodders/status/939096713205252096]
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel