CvdK Leen Verbeek: protesten vliegveld Lelystad 'bijna rituele rimpelingen'

FLEVOLAND
Protesten uit Gelderland en Overijssel zullen er niet toe leiden dat de opening van Lelystad Airport wordt uitgesteld. Dat denkt Leen Verbeek, de Flevolandse commissaris van de Koning. Tijdens zijn nieuwjaarsspeech dinsdag bestempelde hij de protesten uit buurprovincies als ‘bijna rituele rimpelingen.’

Banenmotor
Verbeek wees er vervolgens op dat ook regio’s buiten Flevoland kunnen profiteren van de ‘banenmotor’ die Lelystad Airport gaat zijn.

"In 2018 worden de laatste voorbereidingen gedaan voor de opening - in april 2019 - van het vliegveld Lelystad. De gebruikelijke, bijna rituele rimpelingen bij onze buurprovincies zullen dit naar mijn mening niet uitstellen."

Geen onderbuikgevoel
Verbeek zegt dat zijn uitspraken niet zijn gebaseerd op een onderbuikgevoel, maar op gesprekken met bijvoorbeeld kamerleden, het ministerie, Schiphol en het bedrijfsleven. “Dat brengt mij tot zo’n uitspraak. Natuurlijk moet er huiswerk gedaan worden, natuurlijk moet er wat gebeuren. Maar ik denk dat wij daar op een positieve manier uit gaan komen.”

Kritische reacties
De opmerking van Verbeek valt overigens niet in goede aarde bij politici in Gelderland en Overijssel. Er wordt met onbegrip en verontwaardiging gereageerd.

 

reacties (33)

 • Wethouder Hekking

   

  Economisch belang boven alles. Dan worden alle tegenwerpingen weggewimpeld door betrokken bestuurders. De komst van de chartermaatschappijen gaat gepaard met fikse overlast. Overlast in vele facetten. Politici staan nu eenmaal bekend als draaikonten dus zullen nimmer de volledige waarheid uitspreken. Maakt niet uit if ze Verbeek of Rutte heten, één pot nat. Het draait om economische belangen en niet om de gevolgen. Slaap rustig verder.

  reageer
 • Hannes

   

  Men zal nog heel wat moeten zwalken om alle barricades en imago "verwachtingen" en risicovolle activiteiten te kunnen garanderen, in de zo wispelturige markt! En dat bereikt men niet door een arrogante politieke eigenbelang, ten kosten van cultuur, natuur en economische welzijn!!

 • pieter de ode

   

  Wedden, dat beide commissarissen van de omliggende provincies vooraan staan bij de officiële opening en met hun collega van Flevoland het glas heffen op een goede toekomst voor het vliegveld.

  reageer
 • hans.

   

  Wedden dat we eerst nog een behoorlijk heftig debat in de Tweede kamer gaan krijgen? En ook dat we nog maanden moeten wachten voordat er een duidelijke vooral glasheldere MER komt! Zo weet ik er nog wel een paar, Pieter.

 • Marion

   

  "Rituele rimpelingen" als mensen zich ernstig zorgen maken over de leefbaarheid van hun omgeving? Deze (niet gekozen) bestuurder is niet goed bij zijn hoofd! #arrogantievandemacht

  reageer
 • Ron

   

  Arrogantie van de macht??? Niet goed bij zijn hoofd??? Pfff het is de arrogantie van de bewezen minderheid die vooruitgang en ontwikkeling probeert te stagneren haha... Dat mag hoor :-) Maar in een democratie geldt gelukkig nou eenmaal het woord van de meerderheid. Als je dat niet wilt inzien rijst bij mij de vraag of je zelf wel goed bij je hoofd bent.

 • Hannes

   

  Werkverschaffing is vandaag de dag in alle lagen van de bevolking te creëeren! Of men daar zijn plezier aan kunt beleven is ten tweede; omdat een ander weer zijn rust en heil in het buitenland kan vinden, (gegund) ten kosten van welzijn en de culturele leefbaarheid in eigenland, waar nog genoeg werkgelegenheid in alle toonaarde is te vinden..!! (Maar alles moet snel en nog sneller!!))

  reageer
 • Herman Huiberts

   

  Typisch geval van een stuitend arrogante en incapabele bestuurder. Deze man wil dat aan vele duizenden mensen gezondheidsschade toegebracht wordt (gehoorschade, schade aan luchtwegen door de giga fijnstofuitstoot van het vliegverkeer). Deze man zou hiervoor strafrechtelijk vervolgd moeten worden. Hij hoort niet thuis in het provinciehuis maar in een isoleercel.

  reageer
 • Maartje

   

  Stel je niet zo aan

 • laat alle reacties zien
 • Dre

   

  Wel opvallend hoe de PvdA verweven zit in het hele project "uitbreiding vliegveld Lelystad". Een groot deel van deze bewindvoerders stellen hun toekomst in elk geval zeker.

  reageer
 • Economische groei?

   

  Het wordt tijd dat de kerosine het zelfde Btw tarief krijgt als de benzine en de diesel.Dan lopen de vakantiegangers niet zo hard!Trouwens de vakantiegangers met de auto worden ook niet bevoordeeld om naar het buitenland te rijden.Feitelijk wordt hier een economisch delict gepleegd in ongelijkwaardigheid.

  reageer
 • Peter

   

  Direct afscheid nemen van deze man. Voor een paar banen moeten van hem miljoenen mensen met een vrijwel permanente overlast opgezadeld worden. Weg met deze anti-democraat.

  reageer
 • Bas

   

  De beste man verdient een lintje Hij zegt waar het op staat, maar dat bevalt je zeker niet

 • Rob

   

  Een misplaatste reactie tav de provincies. Jammer dat Flevoland blijkbaar een commissaris van de Koning heeft die zich niet fatsoenlijk kan uiten mbt anderen heeft en alleen maar denkt aan de economische gevolgen en niet aan de belangen van de natuur en de bewoners van deze en omliggende provincies.

  reageer
 • Jan2

   

  Hier past slechts 1 reactie : Schandalig wat deze man uitkraamt!! Ik wil u attent maken op een goed artikel in de Stentor van heden over de onveiligheid van het vliegen op lage hoogte en de omgeving van Lelystad in het bijzonder.

  reageer
 • Yvonne

   

  Rituele rimpeling? Enig idee wat dit vliegveld aan milieu vervuiling en geluidsoverlast te weeg gaat brengen? Altijd zo vreemd dat economische belangen boven milieu gaan. Zou het Indiaanse spreekwoord ' pas als het laatste dier is gestorven, de laatste rivier compleet is vervuild, er geen schone lucht meer is, de flora is verdwenen, zal men er achter komen dat je geld niet kunt eten'

  reageer
 • Priem

   

  Pff, niet door heen te haggelen wat een lang spreekwoord/lezing! Maar ik heb er ook een en gewoon Nederlands. Van de wind kun je niet leven! Dus is er werkgelegenheid nodig.

 • ./\/\.

   

  Ik vrees dat de man gelijk heeft. Het is het vaste patroon van aangekondigde beslissingen, protest en gemopper, wat discussie en uiteindelijk verandert er weinig. Met de eurotekens in de ogen belijdt men met de mond bescherming van de natuur en de leefomgeving, en wordt stukje bij beetje de boel volgebouwd. Probeer eens in Nederland een plek te vinden waar het stil is, je geen menselijke activiteit hoort....het bestaat gewoon niet.

  reageer
 • Desiree

   

  De essentie is dat de mensen klagen omdat ze denken dat het moet. Het algemeen belang gaat voor en wordt meer dan nodig rekening gehouden met ieders belang. Of men nu in Lelystad, Dronten of Enschede woont.

 • SJP

   

  "Banenmotor"wat een raar woord....Het vliegveld voegt niets toe aan de werkgelegenheid. Het veroorzaakt alleen meer luchtvervuiling en daardoor meer schade aan mens en millieu. Stoppen nu!

  reageer
 • Thomas

   

  Uhm, op welke manier ziet u dat voor zich? Een volledig verlaten vliegveld waar mensen zonder een woord uit het vliegtuig gesmeten worden? Natuurlijk levert een vliegveld van zo'n formaat honderden banen op.

 • hans.

   

  Dhr. Verbeek zal vast vanmorgen het AD lezen: 10x grotere kans op birdstrikes(= botsingen met vogels) dan op Schiphol(dat al 13x zo gevaarlijk is als een ander vliegveld)bij het flutvliegveld L'stad. De vliegroutes lopen precies in dezelfde luchtlagen waar de (trek)vogels vliegen. Wat een super-pannenkoeken om een vliegveld te plannen omgeven door diverse enorme natuurgebieden.(duo joppie en japie)

  reageer
 • HH

   

  Het AD van de betrouwbare oliebollentest... Goede betrouwbare bron!

 • Hannes

   

  Een vermelding waard!, voor je velen goed gedefinieerde logica!

 • Schaapjes

   

  Het klimaat reageert anders bepaald niet rimpelachtig op dit onnodige vliegverkeer. Louter voor korte termijn economische groei... Dat het ons op de lange termijn vele malen meer gaat kosten???

  reageer
 • Flevolander

   

  Ach ja, je bent er voor de commercie en niet voor de inwoners. Dus die hoef je niet serieus te nemen en de omliggende provincies ook niet. Lekker doorgaan met navelstaren en geld over de balk gooien.

  reageer
 • Nadenken

   

  Laten ze eerst eens stoppen met het verkeerd voorlichten van de bevolking. Of je nou voor of tegen de komst van het vliegveld bent. Op z'n minst wil ik goed onderbouwde cijvers zien. Nu worden er zaken achtergehouden en wordt er gemanipuleerd om het vliegveld er door te krijgen. Terecht dus, dat provincies daar tegen in het verweer komen. Het zou de CvdK sieren als hij dat ook zou doen.

  reageer
 • Dirk

   

  En als Hoog Overijssel nu eens komt met metingen van de nieuwere en nieuwste vliegtuigmotoren dan wordt het verhaal al heel anders dan met de door HO gebruikte gegevens van 20 jaar en oudere straalmotoren. Wie lichten er dus ook verkeerd voor met 270 protest stemmen bij het vliegveld?

 • Gerda Jonker

   

  Een badinerende opmerking van de heer Verbeek aan het adres van heel veel om de tuin geleidde Nederlandse burgers. Ik vrees dat onze commissaris van de Koning hiermee het door de minister beoogde herstel van vertrouwen in de politiek geen goede dienst heeft bewezen. De wijze waarop dit spelletje is gespeeld is een drama voor ons land en voor alle betrokken partijen, of je nu voor- of tegenstander bent.

  reageer
 • Rob

   

  Deze KvK volgens mij eentje van de PvdA denkt er ook heel erg makkelijk over. Een flut MER maar dat deert deze KvK niet want daar walst hij gewoon overheen en drukt dat vliegveld er gewoon doorheen. Deze bobo kan nog weleens van de koude kermis thuiskomen.

  reageer
 • Jazeker

   

  Ja hoor weer een gewoon wat roepen uitspraak. Kom nou eens met een plan en onderzoeksresultaten die kloppen. Geluidsoverslast, fijnstof, impact natuurgebieden, extra banen, luchthaven belasting, bereikbaarheid. Oftewel toon aan dat het goed is of toon aan dat het vliegveld er niet of wel moet komen. Maakt mij niet uit als het maar goed overdacht is, nut heeft, De nadelen beperkt en op voldoende draagvlak kan rekenen

  reageer
 • Hannes

   

  Een rituele rimpelingen speech om je verbeeldingskracht te trotseren om het imago instant te houden voor een vliegveld dat al jaren is geopend; wat alleen wordt uitgebreid in afwachting voor een betere bereikbaarheid en werkgelegenheid. "Hoe men het ook bekijkt deze totale project is jammer genoeg in het kleine Nederland een noodzakelijk kwaad, dan een project voor meer welzijn en welvaart! Laat Schiphol eerst zelf zijn huiswerk maken, voor een betere bereikbaarheid..!!

  reageer
 • hans.

   

  Nou, ook deze (omhooggevallen?) PVDA-er kon wel eens in zwaar weer terecht komen door deze bepaald niet kreukelvrije "nieuwjaarsspeech" De Flevolanders waren al behoorlijk onder de indruk van zijn weergaloze non- optreden rondom de Gemeenteraad en Burgervader van Dronten. Is Drie maal is scheepsrecht of valt een ezel niet twee keer over de zelfde steen?

  reageer
 • Jaap

   

  Die problemen zullen wel meevallen. Persoonlijk vind ik deze benoeming van het gekrakeel een die niet snel overtroffen zal worden. Los van hetgeen waar het over gaat, probeer in Nederland eens iets neer te zetten zonder dat er een groep is die zich benadeeld of niet gehoord voelt en dat luidkeels wil laten horen.

 • Bart

   

  Precies hij heeft helemaal gelijk. Alle procedures zijn al jaren doorlopen en nu denken en paar locale bestuurders stemmen te winnen en valse verwachtingen te scheppen door te janken en te huilen. Te laat haha. Kom op met deze banenmotor.

  reageer
 • hans.

   

  Is dat werkelijk zo? Geen halve waarheden: Zowel de MER van Schiphol en van flutvliegveld L'stad moeten drie dubbel gecontroleerd, aangepast en nogmaals in de Tweede Kamer besproken worden. Verschillende partijen waaronder D'66 en de Christen Unie hebben overduidelijk voorbehoud gemaakt. Misschien wel een beetje te vroeg gelachen? We gaan het zien...

 • Inwoner

   

  Ben niet tegen het vliegveld maar deze uitspraken komen als -hoogmoed- over. Jammer, onnodig en geeft niet het begrip en respect weer ten aanzien van tegenstanders. Ook zij maken deel uit van onze gemeenschap.

  reageer
 • HH

   

  Mee eens. Ik vind het een uitspraak die absoluut niet bij een CvdK past. En het past ook niet bij de manier waarop Flevoland steeds intensiever met zijn buurprovincies samenwerkt, omdat Flevoland zelf te weinig bestuurskracht heeft. Tijd voor een bestuurskrachtmeting!

 • Inwoner 2

   

  Ben niet voor het vliegveld maar ben geheel eens met je reactie, erg jammer.

 • Mascha

   

  Wanneer komen de vacatures online?

  reageer
 • Wallander

   

  Wat een schelpdier, niks geen ruggegraad!

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Verbeek zegt dat zijn uitspraken niet zijn gebaseerd op een onderbuikgevoel, maar op gesprekken met bijvoorbeeld Kamerleden, het ministerie, Schiphol en het bedrijfsleven. Als ik nou toch op afstand, door mediaberichten, al zie dat er steeds meer bezwaar tegen de uitbreiding van Lelystad groeit in de 2e Kamer. sterker nog: tegen de uitbreiding van Schiphol, zou het dan niet kunnen zijn dat deze CvK eigenlijk de bui ziet hangen en dat probeert te voorkomen met deze zwakke uiting van zijn onderbuikgevoelens?

  reageer
 • HH

   

  Er is nog steeds een ruime meerderheid in de Tweede Kamer voor Lelystad Airport (VVD, D66, CDA, CU, PvdA, SGP, 50Plus, DENK). De discussie gaat over het openingsjaar. PvdA, SGP, 50Plus en misschien D66 en CU steunen uitstel tot herindeling van het luchtruim, maar zijn niet tegen de uitbreiding van Lelystad Airport an sich.

 • Lelystad

   

  Hoe lager de vliegtuigen gaan vliegen, hoe beter. Hopelijk is die heerlijke kerosine lucht goed te ruiken!

  reageer
 • Ed

   

  Van inhoudsloze rituelen weet hij als commissaris van de koning alles af. Het is zijn werk.

  reageer
 • Piet

   

  Inderdaad. De coalitie besluit iets en de Tweede Kamer kan niet anders dan akkoord gaan, want de coalitie heeft de meerderheid. Parlementaire democratie is niets meer dan een ritueel.

 • Realist

   

  Klasse. Hou dit vast.

  reageer
 • Opmerkelijk?

   

  Als de vos zijn passie preekt boer denk dan aan je kippen.(Een nieuwjaarspreek) Met andere woorden deze PvdA-er speelt een dubbel rol met zijn imago. Slechter kun je de PvdA op dit moment geen dienst bewijzen door je rimpels proberen weg te poetsen met de burgers aan de kant te zetten. Hoe noemen we dergelijk handelen? Ongehoord de arrogantie druipt eraf als je leest vandaag dat rondom Schiphol onduidelijkheid heerst betreft de geluidsoverlast. Dat noemen rimpels wegpoetsen? Werkelijk onverklaarbaar!!Jammer geen gekozen commissaris..............

  reageer
 • Ron

   

  Als je als boer met passie kippen wil houden... bescherm ze dan tegen de vossen die van buiten je erf op sluipen... De kippenkomen er en de vossen weggehouden! Prima! Blij met het vliegveld!!!

 • Barbara

   

  Rituele rimpelingen, klinkt nogal poëtisch.

  reageer
 • Wat een minachting voor het volk, dat straks gebukt gaat onder laag overvliegende kisten. Hij woont zelf zeker in een stiltegebied ver buiten al het vliegverkeer.

  reageer
 • Ron

   

  Het volk???? Spreek voor jezelf en niet namens de overgrote meerderheid die het vliegveld dolgraag wil

 • jan

   

  het overgrote deel van het volk wil juist een vliegveld

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert