Aangiftes tegen bitcoinfabriek wegens oplichting

LELYSTAD • Wo 10 januari 2018 | 6:28 • Woensdag 10 januari 2018 | 6:28
Bitcoinbedrijf Koinz Trading uit Lelystad zit in de financiële problemen. Klanten in Nederland en België hebben aangifte gedaan van oplichting tegen de zelfverklaarde 'eerste Nederlandse bitcoinfabriek voor particulieren'.
De digitale munt bitcoin is de laatste jaren enorm in waarde gestegen. Een jaar geleden was de digitale munt nog geen 1.000 euro waard. Nu zit de koers ruim boven de 10.000 euro.

Codes kraken
Berry van Mourik uit Lelystad is de oprichter van Koinz Trading. Hij verkocht computers aan de gedupeerden, die hij zelf (op een geheime locatie) zou inzetten om codes te kraken, waarmee bitcoins verdiend konden worden. Maar de gedupeerden zeggen nauwelijks geld te hebben ontvangen en eisen nu hun computer op. Advocaat Marco Kalmijn: "Maar het is nog maar de vraag of die computers überhaupt bestaan".

Volgens de advocaat is er in totaal voor enkele miljoenen in de onderneming geïnvesteerd en zou Van Mourik zo'n duizend computers hebben. Aanvankelijk kostte het bijna 3.000 euro per bitcoin-producerende computer, waarvoor het bedrijf iedere maand 0,3 bitcoin zou verdienen. Dat komt bij de huidige koers van de digitale munt neer op een waarde van ruim 3.500 euro.
De prijs per computer is door het bedrijf inmiddels verhoogd naar 6.100 euro en er wordt nu maandelijks 0,2 bitcoin beloofd.

Computer terug
Maar sommige klanten hebben al sinds september geen geld meer gekregen en eisen nu dus de computers terug waarin ze geïnvesteerd hebben. "Er is drie keer een afspraak gemaakt om de computers op te halen, maar drie keer is de afspraak afgezegd", aldus advocaat Kalmijn.

Volgens de advocaat is Koinz Trading twee weken geleden al veroordeeld tot het teruggeven van de computers waar bitcoins mee verdiend konden worden. Er zou inmiddels een deurwaarder op de zaak zijn gezet die beslag moet leggen op de computers. "Maar niemand weet waar ze staan."

Geheime locatie
Koinz Trading is niet bereikbaar voor commentaar. In een interview met de Volkskrant zei de oprichter eerder de locatie van de bitcoinfabriek geheim te houden, omdat de verzekeraar dat zou eisen.

Een anonieme gedupeerde vertelde aan Omroep Flevoland dat de gedupeerden zich niet alleen in Nederland, maar ook in België bevinden. Zij worden bijgestaan door advocaat Evelyne Verbruggen uit Antwerpen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel