'Lelystedeling heeft grootste Bitcoinfabriek van Nederland'

LELYSTAD
Lelystedeling Berry van Mourik heeft naar eigen zeggen de grootste 'Bitcoinfabriek' van Nederland. In die fabriek wordt digitaal geld verdiend met computers. Die ontcijferen ingewikkelde wiskundige codes in ruil voor online geld. 

De Bitcoin is een digitaal betaalmiddel dat de afgelopen jaren flink in waarde en populariteit is gestegen. In 2009 deed de digitale munt zijn intrede op de markt. Destijds was een Bitcoin minder waard dan 10 cent. Tegenwoordig is een exemplaar van de online munt ongeveer 7.000 euro waard. 

Van Mourik vertelt in de Volkskrant dat zijn bedrijf op een geheime locatie in de provinciehoofdstad staat. Volgens de ondernemer is die geheimzinnigheid een voorwaarde van de verzekeringsmaatschappij. Ook helpt het tegen bedrijfsspionage. 

Hoe verdien je Bitcoins? 
Door het kraken van codes met speciale computers kunnen Bitcoins worden verdiend. Dat wordt in jargon 'mijnen' genoemd. In het bedrijf van Van Mourik staan meer dan 1.000 van deze computers. Die zijn van klanten die een maandelijkse vergoeding betalen. In ruil daarvoor zorgt de Lelystedeling dat de computers hun werk doen. 

Volgens Van Mourik stromen de klanten inmiddels toe. Hij is naar eigen zeggen zelfs al op zoek naar een tweede locatie om zijn bedrijf uit te breiden.  

reacties (4)

 • Willemsen

   

  Met de bitcoin kan je vooralsnog niet erg veel als betaalmiddel zoals met bijv de euro. En als je een transactie wilt doen kan die in totaal wel bijna 24uur duren. Het gemiddelde aantal transacties dat met bitcoin per seconde (wereldwijd) kan worden gedaan ligt rond de 7. Maw er is amper een fatsoenlijke infrastructuur rond die bitcoin en ander cryptogeld. En kijk ook even naar de paniek die er uitbreekt als er iets nieuws wordt gelanceerd rond die bitcoin zoals niet zolang geleden de lancering van de beruchte november bitcoin fork.

  reageer
 • Ed

   

  Exact! Dus waarom is die bitcoin desondanks zoveel "waard"? Enkel omdat wereldwijd mensen hopen er heel snel rijk mee te worden. Maar iets wat zo snel stijgt, kan ook snel dalen......

 • Barbara

   

  Mooi verhaal, maar ik snap van dit soort piramide achtig gedoe in elk geval geen bal. Een spel voor een of ander soort elite? Je zal toch eerst van veel zaken verstand moeten hebben alvorens een buit binnen te kunnen halen zonder de volgende dag weer bankroet te worden verklaard. Is er hier niemand die dicht bij het vuur zit en in Jip en Janneke taal uit kan leggen hoe een koe toch een haas kan vangen? Stel dat ik 100 euro wil inleggen hoeveel bitcoins krijg ik daarvoor? Kost b.v het kopen geld net als bij banken? En het verkopen?

  reageer
 • Poe

   

  Zie het als aandelen..je koopt iets hopend dat het meer waard wordt..dat kan bij bitcoin heel hard gaan (van 5 euro naar 7000 euro in 7 jaar) en ook heel hard weer omlaag..weinig elitairs aan..elite zit hier juist niet in ivm volatiliteit.

 • edje

   

  ja en Ed rijd elke dag op en neer tussen amsterdam en groningen om te werken. ook een heel hoop vervuiling. Ed is wel te lui om te fieten.

  reageer
 • Ed

   

  Daar staan dus computers energie te vreten omdat mensen hopen slapend rijk te worden. Allemaal speculatie, iets anders is het niet. Want wie durft nog bijvoorbeeld een vw polo met bitcoins te kopen als je over twee maanden voor hetzelfde bedrag misschien een porsche kunt hebben? Dus als regulier betaalmiddel deugt het niet.

  reageer
 • Flevoburger

   

  uuuhh Ed, zal ik je iets verklappen? De euro is eigenlijk hetzelfde hoor. Vroeger had de bank het bedrag wat jij op je rekening had staan daadwerkelijk in huis. Dat was dus een dekking van 100% . Voor iedere gulden die op je bankrekening stond was er een keiharde gulden ( of iets met andere gelijkwaardige waarde zoals goud) in huis. Om een lang verhaal kort te houden, die dekking is nu 4%. Van iedere €100 op "een rekening" is er maar € 4 door "harde valuta" gedekt. De rest ( 96 % ) is digitale gebakken lucht. Net als de bitcoin dus :)

 • Poe

   

  Zoals met elk geld? Het iets meer volatiel, maar meer zuiger dan een euro die creëert wordt bij de banken zonder enige invloed meer vanuit de ECB. En speculeren is het allang niet meer..de banken en ook meerdere grote bedrijven (IBM) zitten al in cryptocurrency

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert