Dit voorjaar duidelijkheid over extra subsidie Westermeerwind

NOORDOOSTPOLDER • Ma 15 januari 2018 | 21:30 • Maandag 15 januari 2018 | 21:30
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken & Klimaat komt dit voorjaar met duidelijkheid over de extra verstrekte subsidie van 92 miljoen euro aan de initiatiefnemers van het buitendijkse windpark Westermeerwind. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer. De speciale subsidie werd destijds verstrekt boven de half miljard euro voor de aanleg van het park in het IJsselmeer bij Noordoostpolder. Het extra geld was bedoeld voor de verwachte meerkosten voor het bouwen van de turbines in het water.

Achteraf ontdekten Omroep Flevoland en het Financieele Dagblad in een gezamenlijk onderzoek dat de extra subsidie heel lucratief is voor de aandeelhouders. Het project levert de komende 20 jaar netto 147 miljoen op. Dat is bijna 40 keer meer dan de inleg van de initiatiefnemers.
Een groep van 29 boeren in Noordoostpolder stapte naar de rechter omdat zij ook willen participeren in het park. De rechtbank gaf hen op basis van eerder gemaakte afspraken gelijk. Over de voorwaarden waarop de boeren mogen meedoen buigt de rechtbank zich nog. 

Vragen in de Tweede Kamer
De hele kwestie leidde tot vragen in de Tweede Kamer. Politici wilden weten of de steun voor het project wel in verhouding staat tot het enorme rendement voor de participanten. Wiebes laat weten dat de zaak door het ministerie wordt getoetst. Hij verwacht dit voorjaar de resultaten van het onderzoek.

Europese Commissie is tegen overcompensatie
Toen in 2011 de subsidies werden verstrekt, deed de Europese Commissie onderzoek naar mogelijke staatssteun. De commissie concludeerde dat stapeling van subsidies mogelijk was, maar dat er geen overcompensatie mag ontstaan. Mocht dat onverhoopt wel gebeuren dan wordt de uiteindelijke subsidie van een half miljard euro verminderd. Maar, zo schrijft Wiebes in de brief aan de Kamer, dat weet hij pas veel later. Het project Westermeerwind heeft volgens het Financieele Dagblad namelijk een looptijd van 15 jaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel