Toch sneller duidelijkheid over protest buitendijkse haven

URK • Do 18 januari 2018 | 22:16 • Donderdag 18 januari 2018 | 22:16
De Raad van State gaat zich toch al vrij snel buigen over een bezwaar dat is ingediend tegen de aanleg van de buitendijkse haven bij Urk. De IJsselmeervereniging, die zich inzet voor het behoud van het IJsselmeer, wil de bouw van de haven voorkomen. De vereniging vreest dat de schade voor het landschap en de natuur te groot is. Daarom is beroep ingesteld bij de Raad van State tegen het provinciale plan om de haven aan te leggen.

Europees Hof van Justitie
In november gaf de Raad van State aan het bezwaar niet meteen te willen behandelen. De rechters zeiden eerst duidelijkheid te willen van het Europese Hof van Justitie over regelgeving rondom de uitstoot van stikstof. Pas daarna zou de Raad van State kijken naar het bezwaar van de IJsselmeervereniging. 

Dat zou betekenen dat de juridische status van de buitendijkse haven lange tijd onzeker is. Hoewel de provincie de haven gewoon kan aanleggen, bestaat er wel het risico achteraf door de Raad van State teruggefloten te worden. In het uiterste geval zou dat kunnen betekenen dat de haven niet in gebruik mag worden genomen. 

Bezwaar
Na bezwaren van de provincie tegen het vooruitschuiven van de zaak heeft de Raad van State nu alsnog besloten om al voor de uitspraak van het Europees Hof aan de slag te gaan met het protest van de IJsselmeervereniging. De behandeling van de zaak staat op 20 maart gepland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel