In juni duidelijkheid over toekomst Oostvaardersplassen

LELYSTAD • Wo 31 januari 2018 | 23:39 • Woensdag 31 januari 2018 | 23:39
Provinciale Staten nemen in juni een besluit over de toekomst van de grote grazers in de Oostvaardersplassen. De commissie die hierover een advies moet opstellen, is nog bezig.

Het was volgens de eerste planning de bedoeling dat het advies eind vorig jaar al klaar zou zijn. Volgens de huidige planning is het stuk in maart klaar. Daarna gaan Gedeputeerde Staten er over praten. In april en mei bespreken Provinciale Staten het advies. Eind juni wordt er dan een besluit over genomen.

Minder edelherten, konikpaarden en heckrunderen
De commissie onder leiding van voormalig staatssecretaris Pieter van Geel onderzoekt hoe het aantal grazers kan worden verkleind. Het is een wens van een meerderheid in de Staten dat het er in de toekomst minder edelherten, konikpaarden en heckrunderen in de Oostvaardersplassen rondlopen.

De provincie nam ruim een jaar geleden de verantwoordelijkheid voor het gebied over van het Rijk. Naast minder grazers, willen de Staten ook dat de recreatieve mogelijkheden in de Oostvaardersplassen worden uitgebreid.

Deel artikel

reacties (12)

 • Maria Stergakis

    Zo 3 juni 2018 Zondag 3 juni 2018

  Het enigste goede wat ze nog kunnen doen is eerst zorg dragen voor de dieren.. dat zijn wij als Nederland verplicht!!! Niemand maar dan ook niemand kan dit lijden goed keuren..er is ook niets natuurlijks aan..dat is de grootste onzin die ze ons proberen te verkopen..
  Een paard dat in de eerste dagen van juni verdrinkt??? En er wordt niets gedaan??? Hoe kan dit? Waarom??? Omdat het de dieren van de ovp zijn? Ik kan er niet bij met mijn hoofd... ik begrijp er helemaal niets meer van hoe hard ik ook mijn best doe... er is geen verklaring die deze horror goed kan praten.. en niemand doet iets wat ook echt helpt... waarom?

  reageer
 • DvD

    Za 31 maart 2018 Zaterdag 31 maart 2018

  Het zou de besluitvorming ten goede komen als alle leden van Commissie Van Geel tot hun besluit ook even een tijdje weinig tot niets meer te eten zouden krijgen. Hek om ze heen zal wel te veel gevraagd zijn....

  reageer
 • johanna

    Ma 19 maart 2018 Maandag 19 maart 2018

  het leed wat daar al 30 jaar duurt moet over zijn de beesten hebben niet te vreten in de winter en in de zomer gaan ze dood van de hitte een ieder die hier wat aan kan doen zou eens in de openbaarheid moeten komen (PVD en Minister Schouten van Landbouw) en als de beesten te mager zijn of niet meer op hun poten kunnen staan van de honger worden ze afgeschoten door Staatsbosbeheer ik vind het een schande dat dit gebeurt.

  reageer
 • Mirjam

    Vr 2 maart 2018 Vrijdag 2 maart 2018

  Waar ik helemaal niets van snap is dat het er foeilelijk is, als je in de trein door dat gebied rijdt lijkt het of er een bom is afgegaan. Een kale bende met hier en daar een kaalgevreten boom of struik. Hoe kun je dat nu mooi vinden. Nog erger hoe kun je daar zoveel dieren laten rondlopen in deze nepnatuur. Ze hebben in de zomer en herfst geen gelegenheid om vlees op de botten te vreten. Ja, dan wil je in de winter wel wankel op je poten staan, dan roepen we gemakshalve we laten de natuur zijn gang gaan. Het raadt je de koekoek. Willens en wetens dieren laten doodgaan van honger en dorst. Degene die daar toezicht houden kijken de ander kant op, ze willen dit wel zo houden het is hun boterham. Ze hebben belang bij het in stand houden van deze nare situatie. Ik kan het niet anders zien. Nu worden de dieren opeens bijgevoerd, vanwege de druk en de publieke opinie. Stop met het houden van dergelijke dieren in dit gebied. Laat iemand zijn verantwoording nemen.

  reageer
 • Cees

    Ma 5 februari 2018 Maandag 5 februari 2018

  En weer een jaar met creperende dieren dankzij de politiek. Hebben de heren/dames politici nog nooit gehoord van ICMO 2 waarin staat dat de dieren niet langdurig aan honger mogen worden blootgesteld of dat u/SBB moet ingrijpen bij een populatiecrash? Waarom de dieren maandenlang laten verhongeren en de skeletten dan pas afschieten zoals nu gebeurt? Afschot kan ook met een volle maag en bijvoeren zou een stuk diervriendelijker zijn. Had hoge verwachtingen van de Statenleden, maar zoals altijd veel beloven, schijnheilige bezorgdheid en niets nakomen en de grote grazers mogen massaal creperen van de honger. Dankzij uw lafheid om besluiten te nemen, die voor u zelf en anderen al jaren duidelijk zijn. Mijn stem bent u zeker kwijt.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Freek

    Vr 2 februari 2018 Vrijdag 2 februari 2018

  De dieren allemaal oppakken en uitzetten op de Veluwe. Dat hele stuk gecreëerde nepnatuut zal nooit wat worden en is natuurlijk al jarenlang een leuke hobby voor SVB. Is het een idee om van de Oostvaardersplassen een mooi groot industrieterrein te maken met bedrijven die gerelateerd zijn aan de luchthaven. Gewoon volbouwen daar, goed voor de werkgelegenheid. Verder kunnen dan de vliegroutes ook gewoon over het Markermeer heen. En die drie mensen die graag vogels willen lijken, geef je een abonnement op de dierentuin.

  reageer
 • peter van den bemt

    Do 1 februari 2018 Donderdag 1 februari 2018

  Ja. Bleeker heet veel op zijn geweten. Wat me ook verontrust, is de wens om in het gebied de recreatie uit te breiden. Aan de kust zien we waar dat toe leidt: duingebieden en stranden verpest door vakantieparken.

  reageer
 • Ikke niet meer snap

    Do 1 februari 2018 Donderdag 1 februari 2018

  Afschot prima om alle roofdieren in de Oostvaardersplassen te behouden en voorzien van voedsel. Inderdaad ook min der kostbaar dan de rest van de grappige oplossingen door bepaalde critici.

  reageer
 • Poe

    Do 1 februari 2018 Donderdag 1 februari 2018

  Waarom niet gewoon afschot ipv al die miljarden in een verbinding met de Veluwe? Of een roedel wolven?

  reageer
 • HenkB

    Do 1 februari 2018 Donderdag 1 februari 2018

  De kans dat ze, dankzij vroeg reactief beheer, verhongeren is niet zo groot. Naast het opengestelde oostvaardersveld wordt ook, naar we hopen, ook het hollands hout voor de edelherten opengesteld, de rasters en wildroosters zijn al geplaats. Als onze "vriend" Henk Bleeker niet jaar of negen de stekker eruit had getrokken was de verbinding met de Veluwe er allang geweest. Dat was en is nog steeds de meest ideale situatie geweest. Ter info vanaf December tot nu zijn er 500 herten en 40 paarden preventief geschoten.

  reageer
 • Erica Hennekes

    Wo 31 januari 2018 Woensdag 31 januari 2018

  Het ecosysteem op de Veluwe werkt anders dan in de OVP. Hier probeert men d.m.v. jacht de aantallen dieren op een bep niveau te houden wat in overeenstemming is met de draagkracht van het gebied. In het aangrenzende Oostvaardersveld is dit ook het geval. De grazende Koniks worden al jarenlang door selectie en slacht op een bep. aantal gehouden. Men wil ook niet gebiedsuitbreiding door het Oostvaardersveld bij de -plassen in te lijven, want dan ontstaat daar dezelfde kaalslag en hongerellende. Uitbreiding gebied zit er niet in en is geen oplossing, maar vergroot ellende alleen maar.

  reageer
 • Joop kuipers

    Wo 31 januari 2018 Woensdag 31 januari 2018

  Nu moeten er grote dieren worden afgevoerd. Waarom verdomme geen ecosysteem. Zodat ze op meerdere plaatsen kunnen vertoeven en kunnen eten. En de kans dat ze verhongeren is vele malen kleiner. Het park is veel te klein voor al deze mooie dieren. Dus laat de provinciale Staten of de regering ingrijpen voor het te laat is. Zo gauw mogelijk een ecosysteem zodat ze via een aangelegd systeem naar bv de Veluwe kunnen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert