'100.000 bezoekers voor Schokland hele opgave'

NOORDOOSTPOLDER • Vr 2 februari 2018 | 15:40 • Vrijdag 2 februari 2018 | 15:40
Jaarlijks 100.000 bezoekers naar Schokland trekken is niet onmogelijk, maar wel een enorme opgave. Eerst moet er diepgravend onderzoek komen om te te kijken welk bezoekersaantal reëel is. Dat zeggen twee experts op het gebied van toerisme, vrije tijd, en cultuur. Zij hebben de plannen van de gemeente Noordoostpolder voor de toekomst van het werelderfgoed Schokland bestudeerd. 

Maandagavond beslist de gemeenteraad of ze akkoord gaat met het plan. Dat plan draait om het behouden van het werelderfgoed en het aanleggen van nieuwe natuur en toeristische voorzieningen, waaronder een nieuw bezoekerscentrum. 

Broddelwerk
De experts zijn kritisch op de berekeningen die zijn gepresenteerd over de exploitatie van het bezoekerscentrum. Reinoud van Assendelft van het gelijknamige adviesbureau voor Leisure en Cultuur omschrijft het als 'broddelwerk.' Essentiële getallen ontbreken volgens hem. Zo is er geen rekening gehouden met de btw op de kaartjes en de in- en verkoop van de catering.

Onderzoek en samenwerking
Arie Stoffelen van de Rijksuniversiteit Groningen mist een duidelijke onderbouwing van het verwachte bezoekersaantal. Volgens hem is meer onderzoek noodzakelijk. Alleen door goede samenwerking met andere toeristische trekpleisters in de regio zou 100.000 bezoekers mogelijk kunnen worden, denkt Stoffelen. Voldoende geld om Schokland te promoten moet volgens hem dan ook vrijgemaakt worden. Samenwerken met toeristische trekpleister in de regio, zoals de Orchideeënhoeve is volgens hem een must.

'Met vondsten alleen red je het niet'
Schokland trekt nu zo'n 30.000 bezoekers per jaar. In de plannen staat dat het blootleggen van archeologische vondsten en publieksevenementen de extra bezoekers moet trekken. Daarmee alleen red je het niet, zegt Reinoud van Assendelft. Dit omdat er niet elk jaar wat interessants wordt blootgelegd.

Gebaseerd op ervaringscijfers
De gemeente heeft de 100.000 bezoekers gebaseerd op de ervaringscijfers van andere bezoekerscentra. Aan een definitieve businesscase wordt nog gewerkt. Die is na de zomer klaar. Het cultuurbedrijf en Het Flevo-landschap gaan het bezoekerscentrum runnen.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel