Verdachten opgepakt voor moord Ali Motamed

ALMERE • Ma 19 februari 2018 | 14:54 • Maandag 19 februari 2018 | 14:54
De politie heeft drie verdachten opgepakt voor de moord op Ali Motamed in de Almeerse Hendrik Marsmanstraat. Het 56-jarige slachtoffer werd 15 december 2015 voor zijn woning doodgeschoten. 

De opgepakte mannen zijn drie Amsterdammers van 28, 35 en 36 jaar oud. De 28- en de 35-jarige verdachten werden vorige week al aangehouden. Zij zijn inmiddels voorgeleid zitten zeker de komende twee weken vast, zonder dat ze contact mogen hebben met de buitenwereld. De 36-jarige man is na verhoor weer vrijgelaten, maar hij blijft volgens het Openbaar Ministerie wel verdachte.

De politie sluit niet uit dat er meer verdachten worden opgepakt. Het motief van de moord is nog niet duidelijk, Motamed was monteur voor Eneco.

Wat gebeurde er die ochtend?
Iets voor 07.00 uur werd Ali Motamed neergeschoten op de Hendrik Marsmanstraat. Dat gebeurde vlakbij zijn bedrijfsbus. Het slachtoffer werd zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht, waar hij later overleed.

Kort hierna werd een brandende BMW ontdekt op de Wodanstraat in Almere Poort. Het was de auto die door de daders als vluchtauto was gebruikt en daar in brand was gestoken. De auto blijkt 2,5 maand voor de liquidatie te zijn gestolen in Bilthoven en was voorzien van valse kentekenplaten.

Onderzoek
Het kost de recherche maanden onderzoek om te achterhalen wat het motief kan zijn voor de moord. Is Ali Motamed als medewerker van een energiebedrijf terechtgekomen in de hennepteelt? Hij had een blanco strafblad, is hij wellicht aangezien voor iemand anders? Met beide scenario’s komt de politie niet verder. 

Dankzij beelden van bewakingscamera's weet de politie wel dat de BMW in de dagen voor de liquidatie al in de Hendrik Marsmanstraat is geweest.

Ook een analyse van het telecomverkeer levert interessante informatie op. Precies rond de tijdstippen dat de BMW wordt gezien in de Hendrik Marsmanstraat in Almere blijken er zich vanuit Amsterdam Zuidoost telefoons te hebben verplaatst naar Almere; hoogstwaarschijnlijk die van de daders.

Op de dag dat Ali Motamed werd neergeschoten blijven de telefoons echter de hele dag in de wijk Almere-Poort, waar ook de BMW in brand is gezet. Pas in de avond gaan ze 'terug'. Niet veel later verdwijnen de signalen. De telefoons zijn sindsdien niet meer in gebruik geweest.

Schuilplek
De politie sprak eerder het vermoeden uit dat de daders in Almere-Poort een schuilplek hebben gehad waar ze hebben gewacht tot de kust veilig was om verder te vluchten.

Beloning
Het tv-programma Opsporing Verzocht heeft enkele malen aandacht besteed aan deze zaak. Het Openbaar Ministerie loofde vorig jaar in de zaak een beloning van 10.000 euro uit. Volgens justitie zijn de mannen uiteindelijk dankzij intensief recherchewerk opgepakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel