Inlichtingendiensten moeten meer informatie geven in moordzaak Ali Motamed

ALMERE • Wo 2 maart 2022 | 15:57 • Woensdag 2 maart 2022 | 15:57

De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD moeten meer inzicht geven over de rol van Iran in de moord op Almeerder Ali Motamed in 2015. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald.

Motamed werd voor zijn woning in de Hendrik Marsmanstraat in Almere Stad doodgeschoten. Zijn werkelijke achtergrond bleef lang onbekend. In 2018 werd duidelijk dat het ging om Mohammad Reza Kolahi Samadi. Hij zou mede verantwoordelijk zijn voor een bomaanslag op het hoofdkantoor van de Islamitische Republikeinse Partij in Teheran begin jaren tachtig. Bij die aanslag vielen tientallen doden, onder wie kopstukken van het toenmalige regime. In Iran werd hij ter dood veroordeeld.

Voor de liquidatie in Almere werden de schutters Anouar A. en Moreo M. veroordeeld tot respectievelijk 20 en 25 jaar. Opdrachtgever Naoufal F., alias 'Noffel' kreeg in 2019 levenslang. De hoofdmoot van het bewijs tegen de drie wordt gevormd door ontcijferd berichtenverkeer, afkomstig van gekraakte crypto-telefoons.

Strafrechtelijke betrokkenheid Iran
Toenmalig minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken deelde de Tweede Kamer begin 2019 per brief mee dat Iran vermoedelijk achter de liquidatie van Motamed zat. Hij baseerde zich daarbij op informatie van de inlichtingendiensten. Strafrechtelijk bewijs voor Iraanse betrokkenheid is nooit gevonden. Zo zijn geen sporen aangetroffen die duiden op een link tussen F. en Iran.

Tijdens de rechtszaken is de rol van Iran nooit aan de orde gekomen. De verdediging van F. heeft in het hoger beroep aangegeven dat er meer informatie moet komen van de inlichtingendiensten. Zij meent dat dit een ander licht op de zaak kan werpen.

Het hof bepaalde woensdag dat het OM een reeks concrete vragen die de verdediging van F. heeft, moet voorleggen aan de inlichtingendiensten. Daarbij moeten zij ook aangeven welke "zwaarwegende redenen" er eventueel zijn bepaalde informatie niet te delen. De beroepszaak gaat in mei verder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel