25 en 20 jaar cel voor liquidatie Motamed

ALMERE • Vr 12 april 2019 | 13:35 • Vrijdag 12 april 2019 | 13:35

Twee mannen zijn veroordeeld tot 25 en 20 jaar gevangenisstraf voor de moord op Almeerder Ali Motamed. De rechtbank in Lelystad acht de twee schuldig aan de moord op basis van getapt telefoonverkeer.

De rechtbank noemt de daders volslagen gewetenloos. Zij hebben Motamed op bestelling koelbloedig geëlimineerd. Bij de straf houdt de rechtbank er ook rekening mee dat de twee tijdens de rechtszaak hebben gezwegen. Dat pleit tegen hen. De mannen moeten bijna 300.000 euro schadevergoeding betalen aan de vrouw en zoon van het slachtoffer.

In december 2015 werd Ali Motamed vermoord in de Literatuurwijk in Almere Stad, vlak bij zijn huis in de Hendrik Marsmanstraat. De daders Moreo M. en Anouar B. werden volgens het OM ingehuurd voor het uitvoeren van de liquidatie. Moreo M. moet 25 jaar de cel in, daarmee valt de straf drie jaar hoger uit dan het OM had geëist. De rechtbank weegt daarbij mee dat hij eerder is veroordeeld voor doodslag. De 20 jaar straf voor Anouar B. is gelijk aan de eis van het OM.

Iran
Volgens de rechtbank is niet vastgesteld dat er in deze zaak een connectie is met Iran. Het vermoeden bestaat dat Iran opdracht heeft gegeven voor de moord. Motamed zou in dat land ter dood veroordeeld zijn vanwege betrokkenheid bij een grote terroristische aanslag. Hij zou eigenlijk Mohammed Reza Kolahi Samadi heten. Ali Motamed is de schuilnaam waaronder de man in Almere als elektricien een rustig en onopvallend bestaan leidde.

Voor minister Stef Blok was de moord de aanleiding voor het invoeren van sancties tegen Iran. Inlichtingendienst AIVD heeft aangegeven 'sterke aanwijzingen te hebben' dat het land achter de liquidatie zit.

'Klusje'
Voor de veroordeling van de daders maakte het niet uit wie de opdracht tot de moord gaf. Het OM had berichten onderschept waarin de daders zeiden dat ze de moord als 'een klusje' zagen. Ze zouden er een flinke vergoeding voor hebben ontvangen.

Uit de onderschepte berichten blijkt ook dat de twee Motamed voorafgaand aan de moord observeerden. Ook tankten ze 1,5 liter benzine. Daarmee zouden ze hun vluchtauto in brand hebben gestoken. De uitgebrande wagen werd na de moord in Almere Poort aangetroffen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel