Advocaten: OM moet dieper spitten naar rol Iran bij Motamed-moord

ALMERE • Wo 16 februari 2022 | 17:37 • Woensdag 16 februari 2022 | 17:37

De advocaten van Naoufal F. vinden het "uiterst teleurstellend" dat het Openbaar Ministerie geen informatie kan delen over de rol van Iran bij de moord op Ali Motamed. De 56-jarige Iraniër werd in december 2015 in Almere doodgeschoten. F. is in 2019 veroordeeld tot een levenslange celstraf voor het organiseren van de moord, maar gaat in hoger beroep.

De advocaten riepen het Amsterdamse gerechtshof woensdag met klem op, om geen genoegen te nemen met de mededeling dat inlichtingendiensten de informatie niet met de buitenwereld kunnen delen. Het Openbaar Ministerie ziet er niets in om opnieuw aan te kloppen bij de inlichtingendiensten.

Advocaten deden al eerder oproep
De 41-jarige F., met de bijnaam 'Noffel', kreeg in 2019 levenslang, omdat hij opdracht zou hebben gegeven voor de liquidatie van Motamed. Zijn raadslieden vroegen vorig jaar al om een actieve zoektocht naar meer informatie over de mogelijke rol van Iran bij de liquidatie, omdat zij denken dat dit een ander licht op de zaak kan werpen. Volgens de advocaten "kan het niet zo zijn dat we in een zaak als deze, waarin levenslang is opgelegd, genoegen nemen met een bewijsrechtelijke leegte". De wet biedt inlichtingendiensten bij ernstige misdrijven ook bijna geen ruimte om informatie niet te delen, betoogden zij.

Volgens het Openbaar Ministerie doet de kwestie niets af aan de rol die F. en de vermeende uitvoerders Anouar A. (32) en Moreo M. (39) speelden. A. en M. kregen 20 en 25 jaar cel opgelegd voor het plegen van de moord. Alle drie de verdachten ontkennen. Ze staan in hoger beroep tegelijkertijd terecht.

Wraking
De advocaat van A. probeerde woensdag andere rechters op de zaak te krijgen. Volgens hem is een fout gemaakt waardoor zijn cliënt, die door zijn hoger beroep in voorarrest zit, per direct moet vrijkomen. Hij botste daarover hard met het hof. Het is niet bekend wanneer de zogenoemde wrakingskamer bijeenkomt. Het hof laat 2 maart weten of het OM opnieuw richting de inlichtingendiensten moet.

Motamed was hoogstwaarschijnlijk iemand anders
In 2018 werd duidelijk dat de ware identiteit van Eneco-monteur Motamed hoogstwaarschijnlijk Mohammad Reza Kolahi Samadi was, die voor het plegen van een bomaanslag op het hoofdkantoor van de Islamitische Republikeinse Partij in Teheran begin jaren '80 in eigen land ter dood was veroordeeld. Bij die aanslag vielen tientallen doden, onder wie kopstukken van het toenmalige regime. Toenmalig minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken deelde de Tweede Kamer begin 2019 mee dat Iran vermoedelijk achter de liquidatie van Motamed zat. Strafrechtelijk bewijs is echter nooit gevonden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel