Opdrachtgever moord Ali Motamed krijgt levenslang

ALMERE • Do 18 juli 2019 | 11:35 • Donderdag 18 juli 2019 | 11:35

De rechtbank in Amsterdam heeft de opdrachtgever van de moord op Almeerder Ali Motamed veroordeeld tot levenslang. Motamed werd in de vroege ochtend van 15 december 2015 doodgeschoten op straat bij zijn huis in de Literatuurwijk.

De twee mannen die de liquidatie hebben uitgevoerd, Anouar A. en Moreo M., kregen eerder al 20 en 25 jaar celstraf voor de moord.

Al eerder veroordeeld
Bij de levenslange straf die opdrachtgever Naoufal F., alias 'Noffel', vandaag heeft gekregen speelt sterk mee dat hij vorig jaar al is veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar. Dat vanwege het aansturen van een andere (mislukte) liquidatiepoging in Diemen.

Aangezien de hoogst mogelijke tijdelijke gevangenisstraf in Nederland dertig jaar is kon 'Noffel' voor de moord op Motamed in feite nog 'slechts' twaalf jaar cel krijgen. Het OM vond dat te weinig en eiste levenslang. De rechtbank gaat daar dus in mee.

De rechtbank besloot ook dat F. de weduwe en zoon van het slachtoffer in totaal bijna 300.000 euro moet betalen. Dat gaat vooral om inkomstenderving en schokschade, aldus de advocaat van de familie.

De advocaat van de veroordeelde zei meteen na de rechtszaak dat zijn cliënt in hoger beroep gaat.

Raadsel
De moord op de in Iran geboren Ali Motamed was lange tijd een raadsel. Totdat Het Parool onthulde dat Motamed eigenlijk Mohammad Reza Kolahi Samadi zou heten. Samadi is in eigen land veroordeeld voor het plegen van een bomaanslag op het hoofdkantoor van de Republikeinse Partij, begin jaren '80. Bij de aanslag vielen tientallen doden, onder wie kopstukken van het Iraanse regime.

Bij de AIVD zijn sterke aanwijzingen dat Iran betrokken is bij de moord, maar daar is geen informatie over gedeeld met het Openbaar Ministerie. De rol van Iran kwam tijdens de rechtszaak dan ook niet aan bod.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel