Wiebes: Windmolens zitten vliegtuigen niet in de weg

FLEVOLAND • Ma 19 februari 2018 | 19:46 • Maandag 19 februari 2018 | 19:46
Minister Wiebes van Economische Zaken gaat zijn best doen om de nieuwe windparken bij Dronten te realiseren, zonder dat die de uitbreiding van Lelystad Airport in de weg zitten. Dat antwoordt hij op vragen van GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger.

Kröger wilde weten in hoeverre de luchthaven gevolgen heeft voor bestaande of nieuwe locaties voor windparken. Het betreft de parken 'Blauw' bij Swifterbant en 'Groen' ten oosten van Dronten. Nabij Ketelhaven zijn de hoogste molens van Nederland gepland met een tiphoogte van 248 meter.

Nadelige gevolgen 
Wiebes bevestigt dat het vliegveld mogelijk nadelige gevolgen heeft voor de windparken. Maar, schrijft hij: "gezien het grote maatschappelijke belang van zowel de luchtvaart als van de ontwikkeling van windenergie" wordt gezocht naar mogelijkheden om de plannen door te zetten. In overleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de luchtvaartsector en de initiatiefnemers van de parken wordt bekeken hoe vliegveld en windparken naast elkaar doorgang kunnen vinden.

De komst van de molens heeft ook gevolgen voor de kleine luchtvaart, die op lage hoogte en op zicht vliegen. Belangenorganisatie AOPA heeft eerder al zorgen geuit over de komst van de molens. Volgens Wiebes bepalen de veiligheidseisen voor het vliegverkeer de randvoorwaarden voor de windplannen.

Onderzoek
Voor de parken Blauw en Groen voorziet de minister geen problemen. Voor het windproject 'West', dat is gepland tussen Dronten en de Knardijk, wordt nog onderzocht of de kleine vliegtuigen daar op zicht goed langs kunnen vliegen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel