Wiebes: Windmolens zitten vliegtuigen niet in de weg

FLEVOLAND • Di 20 februari 2018 | 10:26 • Dinsdag 20 februari 2018 | 10:26
Minister Wiebes van Economische Zaken gaat zijn best doen om de nieuwe windparken bij Dronten te realiseren, zonder dat die de uitbreiding van Lelystad Airport in de weg zitten. Dat antwoordt hij op vragen van GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger.

Kröger wilde weten in hoeverre de luchthaven gevolgen heeft voor bestaande of nieuwe locaties voor windparken. Het betreft de parken 'Blauw' bij Swifterbant en 'Groen' ten oosten van Dronten. Nabij Ketelhaven zijn de hoogste molens van Nederland gepland met een tiphoogte van 248 meter.

Nadelige gevolgen 
Wiebes bevestigt dat het vliegveld mogelijk nadelige gevolgen heeft voor de windparken. Maar, schrijft hij: "gezien het grote maatschappelijke belang van zowel de luchtvaart als van de ontwikkeling van windenergie" wordt gezocht naar mogelijkheden om de plannen door te zetten. In overleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de luchtvaartsector en de initiatiefnemers van de parken wordt bekeken hoe vliegveld en windparken naast elkaar doorgang kunnen vinden.

De komst van de molens heeft ook gevolgen voor de kleine luchtvaart, die op lage hoogte en op zicht vliegen. Belangenorganisatie AOPA heeft eerder al zorgen geuit over de komst van de molens. Volgens Wiebes bepalen de veiligheidseisen voor het vliegverkeer de randvoorwaarden voor de windplannen.

Onderzoek
Voor de parken Blauw en Groen voorziet de minister geen problemen. Voor het windproject 'West', dat is gepland tussen Dronten en de Knardijk, wordt nog onderzocht of de kleine vliegtuigen daar op zicht goed langs kunnen vliegen.

reacties (11)

 • Bart

    Di 20 februari Dinsdag 20 februari

  Wist je dat voor de productie van de dynamo van een windmolen, onnoemelijke hoeveelheden giftige stoffen vrijkomen, die uiteindelijk in grotendeels in het milieu terechtkomen? In het grootste deel van de Chinese meren leeft al niets meer, omdat de winddynamofabrieken het water voor spoeling gebruiken. Niemand die je erover hoort! Sommigen doen net alsof de windmolenonderdelen aan een boom groeien.. De enige die profiteren van de windparken zijn de boeren, die flink hun zakken kunnen vullen, over de rug van de belastingbetaler

  reageer
 • Kees

    Di 20 februari Dinsdag 20 februari

  Pleur alles maar neer in Flevoland, dan heeft de rest van Nederland er geen last van. Wanneer worden de bestuurders van Flevoland en de burgemeesters en raadsleden van ALmere en Lelystad eens wakker dat dit aan de gang is. Laten we de windmolens van 248 meter hoog in een grote boog om Amsterdam zetten, daar wordt de meeste stroom ook gebruikt.

  reageer
 • Schaapjes

    Di 20 februari Dinsdag 20 februari

  Zo redeneren meer mensen maar misschien ook eens rekening houden met de importantie van die redenen? Luchtvaart is 100% fossiel. Een goede reden om er een punt achter te zetten.

  reageer
 • Kees

    Di 20 februari Dinsdag 20 februari

  Als ik alles samenvat dan is de enige conclusie dat er een oneindige reeks redenen is om te stoppen met het vliegveld Lelystad. Leve de windmolens!

  reageer
 • Herman

    Di 20 februari Dinsdag 20 februari

  Simpel. Het vliegveld Lelystad draagt sterk bij aan de versnelde vernietiging van alle leven op aarde. Dus laten we voor de windmolens gaan en stoppen met dit vliegveld.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • euro

    Di 20 februari Dinsdag 20 februari

  ik denk dat de windmolens meer banen opleveren dan het vliegveld

  reageer
 • hans.

    Di 20 februari Dinsdag 20 februari

  Er kunnen geen windmolens komen. De uitbreiding van de luchthaven Lelystad en de luchtvaart ansich zijn toch veel belangrijker dan een paar afschuwelijk landschap vervuilende en lelijke windmolens, waarvan we weten dat op bedrog gebasseerd is.

  reageer
 • jan

    Di 20 februari Dinsdag 20 februari

  er zijn 10000 redenen om het zo snel mogelijk open te laten gaan. Dus die 500 redenen vallen daarbij in het niet.

  reageer
 • Maartje, Bas en HH

    Di 20 februari Dinsdag 20 februari

  Een extra reden (nummer 500) om van dat vliegveld Lelystad af te zien.

  reageer
 • Schaapjes

    Di 20 februari Dinsdag 20 februari

  Als men nu afziet van dat vliegveld hebben we voor co2 reductie ook minder windmolens nodig Dat is pas een win win situatie

  reageer
 • Stevie

    Di 20 februari Dinsdag 20 februari

  En vliegtuigen veroorzaken ook wind, ik zeg win(d)-win(d) situatie.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert