Actievoerders gaan door met strijd Oostvaardersplassen

FLEVOLAND • Do 1 maart 2018 | 18:50 • Donderdag 1 maart 2018 | 18:50

Ondanks het besluit van de provincie Flevoland om grote grazers in de Oostvaardersplassen bij te voeren, gaan actievoerders door met hun strijd voor betere leefomstandigheden. Dat zegt onder meer de initiatiefneemster van een demonstratie komende zondag, Terenja Bongers.

Tot donderdag was het beleid dat dieren in de Oostvaardersplassen 's winters niet worden bijgevoerd. Door de maatschappelijke onrust die is ontstaan heeft de provincie besloten om grote grazers tijdelijk wél extra voer te geven.

Een kleine victorie voor actievoerders die zich hier al lange tijd hard voor maken. Toch is het doel van de actievoerders nog niet bereikt, zo zegt Bongers. "Ons hoofddoel is het lijden van de dieren stoppen. We zijn blij met het besluit van de provincie, maar het probleem is nog niet opgelost. De komende jaren verandert er nog niets."

Een paar andere actievoerders gooiden donderdag aan het eind van de middag dan ook alsnog hooi over de hekken.

Eén van de actievoerders:

Voor de demonstratie van aanstaande zondag hoopt Bongers dat zo veel mogelijk mensen naar de Oostvaardersplassen komen. "We willen het onderwerp op de politieke agenda krijgen, want dit onderwerp draait niet om natuur, maar om cultuur. De Oostvaardersplassen zijn eigenlijk een vorm van melkveehouderij."

Bongers benadrukt dat ze zondag geen dieren gaat voeren, wat illegaal is. "Het wordt een vreedzame actie. We willen zo veel mogelijk stemmen, geen rellen." Wie toch dieren bijvoert, loopt kans op een boete. Staatsbosbeheer en de Omgevingsdienst deelden er woensdag al twee uit.

Een woordvoerder van Staatsbosbeheer laat weten dat het besluit van de provincie donderdag geen invloed heeft op de boetes. Die worden alsnog uitgedeeld. Daarnaast benadrukt Staatsbosbeheer het risico van verkeerde voeding. "Het zijn wilde dieren, dus ze zijn geen hoogcalorisch hooi gewend. Dat is slecht voor het spijsverteringssysteem van deze dieren."
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel