Franse president Macron: pulsvisserij schadelijk voor visbestanden

URK • Do 22 maart 2018 | 15:43 • Donderdag 22 maart 2018 | 15:43

Pulsvisserij, een methode die onder meer door Urker vissers wordt toegepast, brengt schade toe aan visbestanden. Dat zei de Franse president Emmanuel Macron woensdag tegen premier Rutte tijdens een bezoek aan Nederland. Zo meldt het ANP. 

Hoewel het onderwerp niet op de gespreksagenda stond, liet Macron aan Rutte weten dat hij tegenstander is van de techniek. Bij het pulsvissen worden platvissen met stroomstootjes opgeschrikt en het net in gedreven. Vooral Franse vissers zijn fel tegen de techniek. In januari stemde het Europees Parlement voor een totaalverbod op dit type visserij; een zware slag voor Nederlandse en Urker pulsvissers. 

"We weten wat de schade is aan visbestanden. Ik denk dat het verbod een goed besluit is geweest"

— Emmanuel Macron, president Frankrijk
 

De uitspraak leidde tot teleurstelling in Nederland, waar juist veel voorstanders van de techniek zijn. Maar van teleurstelling was bij Macron geen sprake: "We weten wat de schade is aan visbestanden. Ik denk dat het een goed besluit is geweest", zei de president over het totaalverbod.

Rutte benadrukte tijdens het gesprek dat de discussie over de pulsvisserij op Europees niveau wordt gevoerd, niet bilateraal. In Nederland maakt onder andere minister Schouten van Visserij zich hard tegen het verbod. Zo liet ze onlangs bij een bezoek op Urk weten dat ze zich bij haar 
Europese collega-ministers zal blijven inzetten voor het behoud van pulskorvisserij: 

 

De afgelopen jaren hebben veel Urker vissers tijdens een proefperiode met deze nieuwe methode gevist. Die zou milieuvriendelijker zijn omdat de zeebodem niet meer wordt omgewoeld. Ook wordt er veel minder diesel verbruikt en is er minder bijvangst.

 

Macron kreeg later een rondleiding van Rutte in het Torentje en plaatste de video op Twitter.


 


 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel