"Michael P. stak Anne Faber met mes in keel"

ZEEWOLDE • Vr 23 maart 2018 | 7:02 • Vrijdag 23 maart 2018 | 7:02

Verdachte Michael P. heeft Anne Faber met een mes in haar keel gestoken of gesneden. Voordat ze werd vermoord, is de vrouw bovendien gewelddadig verkracht. Dat stelde de officier van justitie vrijdag tijdens de tweede niet-inhoudelijke zitting tegen de oud-Zeewoldenaar.

Tijdens de zitting is onder meer de voortgang van het onderzoek besproken. De rechtbank besloot daarna dat Michael P. langer in de cel moet blijven.

De 27-jarige P. wordt ervan verdacht vorig jaar september Anne Faber te hebben ontvoerd, verkracht en vermoord. Tijdens de vorige zitting afgelopen januari, werd al duidelijk dat P. zijn daden heeft bekend.

De oud-Zeewoldenaar wordt ook verdacht van vrijheidsberoving. Vrijdag bleek dat hij Faber onder dwang van een mes heeft meegenomen op zijn scooter, haar heeft mishandeld en vervolgens met een mes heeft gedood. Dat mes is niet teruggevonden.

"We verdenken deze man van moord, dan wel doodslag om te verbergen wat hij gedaan had"

— Natasja van Collenburg, woordvoerder Openbaar Ministerie

Tijdens de zitting werd ook duidelijk dat Michael P. betrokken is geweest bij een geweldsincident in het Pieter Baan Centrum (PBC) waar hij ter observatie is opgenomen. Het PBC heeft aangifte gedaan tegen P.

Het is niet duidelijk wat er precies is voorgevallen, of er iemand gewond is geraakt en wat de aanleiding was, alleen dat het ergens in de afgelopen maanden is gebeurd. Door het incident heeft de observatie van P. vertraging opgelopen, omdat het onderzoek werd onderbroken. 

P. gaat maandag weer terug naar het centrum om het onderzoek naar zijn gesteldheid te hervatten. De uitkomst van de rapportage staat gepland voor de eerste week van mei. De inhoudelijke behandeling van de zaak is op 11 en 12 juni.


 


"De familie heeft het nog steeds moeilijk. Het verdriet is immens. Anne wordt nog elke dag gemist"

— Hans Faber, woordvoerder familie Faber

Net als tijdens de vorige zitting, waren er meerdere familieleden en vrienden van de studente aanwezig in de rechtbank. Oom Hans Faber noemde namens de familie de besproken details "gruwelijk en pijnlijk". Ook vertelde hij dat de familie het nog steeds moeilijk heeft. "Het verdriet is immens. Anne wordt nog elke dag gemist."

De vriend van Faber kon het niet opbrengen aanwezig te zijn. Via zijn advocaat liet hij weten dat "de hele rechtsgang en de aanhoudende aandacht voor de zaak" hem heel zwaar vallen. "Zeker omdat hij telkens geconfronteerd wordt met de gruwelijke wijze waarop Anne om het leven is gebracht.''


"Ik verwacht dat Michael P. gaat spreken tijdens inhoudelijke zitting in juni"

— Niels Dorrestein, advocaat

P. was vrijdag opnieuw niet aanwezig tijdens de zitting. Volgens zijn advocaat zal de verdachte er bij de inhoudelijke behandeling in juni wel zijn en zal hij dan ook spreken. 


Faber verdween eind september na een fietstocht. Het lichaam van de 25-jarige studente werd na een vermissing van bijna twee weken op 12 oktober vorig jaar in Zeewolde gevonden.

Michael P. zat op het moment van vermissing vast in een kliniek in Den Dolder voor verschillende zeden- en geweldsdelicten in 2010. Omdat hij aan het einde van zijn straf zat, mocht hij onder voorwaarden naar buiten.

P. kwam in beeld nadat zijn DNA op de jas van Faber was aangetroffen. Die jas was gevonden tijdens een door familie en vrienden van Faber georganiseerde zoektocht in de omgeving waar ze verdween. Ook zijn bloedsporen van de studente gevonden in de auto die P. tot zijn beschikking had.

Onlangs besloot de rechter dat Michael P zijn volledige straf in een eerdere zaak alsnog moet uitzitten.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel