Moeder en zus Michaël P.: "Wij vroegen om hulp, maar werden niet gehoord"

ZEEWOLDE • Za 5 juni 2021 | 16:17 • Zaterdag 5 juni 2021 | 16:17

De moeder en zus van oud-Zeewoldenaar Michaël P. voelden zich aan hun lot overgelaten, toen zij bedreigd en belaagd werden na de arrestaties van hun zoon en broer in 2010 en 2017. Dat zeggen ze zaterdag in dagblad Trouw. Michael P. zit een straf van bijna 28 jaar cel en tbs uit voor de moord op Anne Faber , eerder is hij onder andere veroordeeld voor de verkrachting van twee meisjes.

Volgens moeder Heleen en zus Debbie konden ze beide keren niet rekenen op hulp van de politie. Burgemeester Gorter van Zeewolde en de toenmalige korpschef Bert Wijbenga van politie Flevoland zouden in 2010 hebben gezegd: "'Ja maar jullie zijn geen slachtoffers!"

De familieleden van Michaël P. vertellen in Trouw dat ze afstand nemen van de daden van hun zoon en broer en die daden ook niet kunnen verklaren. Moeder en dochter geven aan dat hun leven in Zeewolde veranderde, toen Michael P. in 2010 werd opgepakt voor de verkrachting van twee minderjarige meisjes in Nijkerk. Moeder en dochter hadden meerdere horecazaken in het dorp. Ze werden na de arrestatie van P. bedreigd en ze werden uitgescholden in hun zaak, waarvan de omzet ook flink kelderde.

Moeder en dochter vluchtten Zeewolde uit
Toen P. vervolgens in 2017 werd opgepakt voor de moord op Anne Faber werden moeder en dochter opnieuw bedreigd. Ook werden ze naar eigen zeggen belaagd door de media. Na alle berichtjes, telefoontjes en achtervolgingen vluchtten de twee het dorp uit. Volgens hen was de politie niet gevoelig voor hun roep om hulp. "Zolang er geen geweld gepleegd werd, konden we geen aangifte doen", zegt Debbie in Trouw. Ze kreeg te horen: "'Het hoort er een beetje bij.' En: 'Het wordt vanzelf minder'. Als er iets was, konden we 112 bellen." Debbie woont nog in Zeewolde, Heleen is inmiddels naar Spakenburg verhuisd.

"Minister Dekker wilde geen gesprek"
Moeder en dochter hebben door de hele gang van zaken psychische klachten. Debbie heeft PTSS en werkt niet meer, Heleen is in therapie en kan nog wel werken. Ze overwegen een organisatie op te zetten die opkomt voor de familie van daders. Volgens Heleen en Debbie zijn zij nooit betrokken bij de onderzoeken naar hun zoon en broer. Zo vroegen ze minister Dekker van Rechtsbescherming meerdere keren om een gesprek. Volgens Heleen en Debbie nam Dekker voor iedereen de tijd behalve voor hen. "Dat kwetst. Hij werkt zo mee aan het gevoel dat de familie van de dader er niet toe doet."

Moeder volgde TBS-beslissing op
Heleen en Debbie gaan ook in op het verwijt van de familie Faber. Die stelde de familie van Michael P. medeverantwoordelijk voor de moord op Anne, omdat ze niet meewerkten aan een onderzoek van het Pieter Baan Centrum. Zo werd het moeilijker om P. de TBS-maatregel op te leggen. Heleen daarover: "Ik heb hem (P., red.) aangeraden om wél mee te werken. Toen hij besloot dat niet te doen, heb ik zijn besluit opgevolgd. Op één voorwaarde: hij moest me beloven dat hij zich tijdens detentie liet behandelen. Dat is ook gebeurd."

Burgemeester: wel contact geweest
Burgemeester Gorter liet drie jaar geleden weten dat de familie van P. na de moord op Anne Faber wel degelijk de aandacht heeft gekregen. "Wij hebben met elkaar afspraken gemaakt wanneer we met elkaar contact zouden hebben. De rest is via familierechercheurs gegaan", zei hij toen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel