Gekozen kandidaten geven raadslidmaatschap alweer op

FLEVOLAND • Ma 26 maart 2018 | 8:50 • Maandag 26 maart 2018 | 8:50

Vier kandidaten die met voorkeurstemmen in een Flevolandse gemeenteraad zijn gekozen, zien hier vanaf. Bij de SP in Almere neemt Annemieke Koopman toch geen raadszetel in. Ook Sjoukje Leeuw van de SP in Dronten gaat niet in de gemeenteraad. Bij het CDA in Dronten ziet Wilfried Groot Koerkamp af van een plek in de raad, ook al heeft hij daarvoor genoeg voorkeurstemmen gekregen.

Van lijstduwer Jop Fackeldey van de PvdA in Lelystad was al eerder bekend dat hij geen zitting neemt in de gemeenteraad. Hij had daartoe een afstandsverklaring getekend. Veertien kandidaat-raadsleden kregen woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen zoveel voorkeurstemmen dat ze plaats mogen nemen in de gemeenteraad. 

Afstandsverklaringen bij de SP in Dronten


Sjoukje Leeuw uit Dronten tekende ook een afstandsverklaring. Partijvoorzitter Anneke Popa realiseert zich dat dit juridisch geen betekenis heeft. "Je moet het meer zien als een bevestiging van het gesprek dat van te voren met de kandidaten is gevoerd." De Leeuw kreeg als eerste vrouw op de SP-lijst waarschijnlijk extra veel stemmen. Zij wordt wel als burgerraadslid geïnstalleerd.

De SP in Dronten haalde twee zetels. Die worden ingenomen door Peter Duvekot en Tom de Kruijff. 

SP Almere hanteert ook volgorde van de kandidatenlijst


Annemieke Koopman, die met voorkeurstemmen namens de SP is verkozen in de Almeerse gemeenteraad, doet ook afstand van haar raadszetel. Dat laat ze weten op de website van de partij. Ook zij heeft haar voorkeurstemmen waarschijnlijk te danken aan het feit dat ze als eerste vrouw op de lijst stond. 
Volgens Koopman is het raadslidmaatschap niet te combineren met haar werk, waar ze regelmatig avond- en nachtdiensten draait. Dit maakt het volgens haar lastig om op donderdagavonden bij de Politieke Markt aanwezig te zijn. 
De afgelopen periode was Koopman actief als fractieassistent en hoewel die rol volgens haar goed te combineren was met haar werk, stopt ze ook daarmee. “Met een zetel minder in de raad, is het verstandig een fractie te hebben die op donderdag volledig beschikbaar is, zodat alle vergaderingen bezocht kunnen worden.”

Het is lijsttrekker Hans Everhard niet bekend of Koopman van te voren een afstandsverklaring had getekend, maar hij stelt dat het algemeen gebruik is bij de SP om de volgorde op de kandidatenlijsten te respecteren. "Dat schuurt wellicht een beetje met wat de kiezer wil, maar Koopman kan het ook niet met haar werk combineren."

De plek van Annemieke Koopman wordt ingenomen door Ton van den Berg. Hij staat als eerstvolgende op de lijst van de SP. De SP in Almere behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week drie zetels.

Stemmentrekker Biddinghuizen ziet ook af van plek in de raad


Bij het CDA in Dronten kreeg Wilfried Groot Koerkamp, de nummer 11 op de lijst genoeg voorkeurstemmen voor een plek in de raad. Hij staat zijn plek af aan de nummer zes op de lijst Ferdinand Zomerman. Volgens lijsttrekker Brenda Berghorst-Ruitenberg was van te voren al duidelijk dat Groot Koerkamp van een eventuele raadszetel zou afzien. "Hij heeft van te voren duidelijk gezegd dat mensen uit Biddinghuizen op hem konden stemmen, maar dat hij het raadswerk niet met zijn andere werkzaamheden zou kunnen combineren."

Slechte zaak

Het is een slechte zaak voor de democratie dat mensen die met voorkeurstemmen een zetel krijgen in de gemeenteraad, daarvan afzien. Dat zegt bestuursdeskundige John Bijl van het Periklesinstituut, dat gemeenteraden begeleidt en politici, fracties en wethouders coacht. "Als mensen een voorkeurstem op je uitbrengen is dat niet niks, dat betekent dat ze je vertrouwen, en graag zien dat je namens hen opereert. En dan zeg je 'Laat maar zitten'". 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel