'Bijvoeren Dieren Oostvaardersplassen niet meer nodig'

FLEVOLAND • Wo 9 mei 2018 | 15:52 • Woensdag 9 mei 2018 | 15:52

Het bijvoeren van de grote grazers in de Oostvaardersplassen is niet meer nodig. Dat concluderen onafhankelijke dierenartsen na een ronde door het gebied. De termijn van het bijvoeren liep 5 mei af. De artsen hebben woensdag bekeken of die termijn verlengd moet worden. Ze bekeken vanaf maart of het bijvoeren van de dieren door Staatsbosbeheer, op de juiste manier gebeurde. Dat deden ze samen met dierenartsen die vast voor SBB werken.

De komst van de onafhankelijke dierenartsen was een eis van actiegroep KALF. De actiegroep maakt zich zorgen over het beleid in het gebied. Volgens een woordvoerder verhongeren de dieren en zouden ze weggehaald moeten worden. 

"Geconstateerd moet worden dat nu overal, over grote oppervlaktes, gras begint te groeien. Alle dieren waren tijdens het bezoek aan het grazen.  Hetzij aan het gras, hetzij aan de jonge scheuten van het riet", schrijven de dierenartsen in hun verslag. Sommige van de dieren zijn volgens de artsen nog wel in een slechte conditie, maar er zit wel verbetering in. Een groot deel van het extra voer is overigens blijven liggen. 

'Wij gaan door met actievoeren'


Karin Schulting van actiegroep KALF is het 'totaal' niet eens met de bevindingen van de dierenartsen. "Wij zijn vaak genoeg in het gebied om te kunnen zien dat het met heel veel dieren super slecht gaat." Sommige van de dieren wagen volgens haar zelfs hun leven om een beetje riet te kunnen eten. "Dat heeft als resultaat dat er veel dieren verdrinken."

Schulting zegt dat er nog niet genoeg te eten is voor de grote grazers in het gebied. Een groot deel van de begroeiing bestaat volgens haar slechts uit onkruid. De actiegroep gaat daarom door met actievoeren en pleiten voor bijvoeren tot begin juni.

Donderdag is er weer een actie in de Oostvaardersplassen. Caroline Kramt organiseert een wandeling tegen de recreatie in het gebied, omdat ze vindt dat dierenleed geen recreatie is.  Leden van KALF doen ook mee. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel