Nog geen plan voor vangen grote grazers in Oostvaardersplassen

LELYSTAD • Wo 6 juni 2018 | 17:28 • Woensdag 6 juni 2018 | 17:28

Gedeputeerde Harold Hofstra heeft nog geen concreet plan om de edelherten in de Oostvaardersplassen te vangen en verplaatsen. Dat heeft hij Omroep Flevoland laten weten. Hofstra heeft verschillende plannen aangereikt gekregen, maar niks is haalbaar volgens hem. 

De gedeputeerde verwacht dat het afschieten van dieren de enige manier is om het aantal drastisch naar beneden te brengen. Vangen en verhuizen is volgens Hofstra niet reëel omdat de edelherten te wild zijn en in andere gebieden mogelijk ook doodgeschoten worden.

'Aantal halveren'


In april adviseerde de Commissie Van Geel aan de provincie om het aantal grote grazers te halveren naar 1100. Om dat te bereiken moeten ruim 900 edelherten en 180 konikpaarden het gebied uit. De paarden kunnen volgens Van Geel gevangen worden, maar de herten niet. De commissie adviseerde daarom om die af te schieten. Maar het college van Gedeputeerde Staten voelde daar in mei weinig voor en wilde toch de mogelijkheden voor verplaatsing onderzoeken. Die mogelijkheden zijn tot op heden dus niet gevonden, zo blijk nu.

'Vangen kan niet'


Deskundigen zeiden eerder al dat het plan voor edelherten onmogelijk is. Volgens ecoloog Hugh Jansman zouden de dieren veel te gestrest raken. Afschieten is volgens hem diervriendelijker dan verplaatsen. 

Hofstra hoopt dat iemand anders woensdagavond tijdens een vergadering van Provinciale Staten met een goed idee komt. In het provinciehuis wordt gesproken over de toekomst van de Oostvaardersplassen en de grote grazers. De Staten moeten uiteindelijk een beslissing nemen over het gebied en de dieren. Bekend is dat meerdere partijen, net als GS, moeite heeft met afschot van de dieren.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel