28 jaar cel en tbs geëist tegen Michael P.

FLEVOLAND • Di 12 juni 2018 | 7:31 • Dinsdag 12 juni 2018 | 7:31

Michael P. moet volgens het Openbaar Ministerie 28 jaar de cel in vanwege het ontvoeren, verkrachten en doden van Anne Faber. Bovendien eist de officier van justitie tbs met dwangverpleging.

Volgens de officier van justitie kan niet bewezen worden dat Michael P. Anne Faber heeft vermoord. Wel is 'gekwalificeerde doodslag' bewezen, zegt de officier. Dat is iemand doden om een eerder vergrijp te verhullen. De maximale celstraf daarvoor is met 30 jaar gelijk aan die voor moord. 

De gegevens van de verdwenen telefoon van Michael P. duiden er volgens de officier op dat hij een vooropgezet plan had. De telefoon stond al uit toen P. de kliniek in Den Dolder verliet waar hij verbleef. Het toestel werd later weer aangezet, maar stond ook uit op het moment dat P. het lichaam van Anne later begroef in Zeewolde. P. heeft gezegd dat het toestel 'kuren had', en dat hij het daarom doormidden heeft gebroken en heeft weggegooid.

Volgens de officier van justitie is uit het onderzoek gebleken dat het ook mogelijk is dat P. zijn slachtoffer eerder al heeft zien fietsen. Het zou niet uitgesloten zijn dat hij haar daarna heeft opgewacht en met opzet heeft aangereden.

Hardhandige arrestatie
De officier van justitie ging uitgebreid in op de hardhandige arrestatie van Michael P. en het feit dat hij daarbij niet op zijn rechten is gewezen. P. zou ook zijn mishandeld en bedreigd. Hij deed daar aangifte van, maar die zaak is geseponeerd.
Volgens de officier is P. niet geschaad in zijn recht op een eerlijk proces. Tijdens de aanhouding was nog niet duidelijk dat Anne dood was. Volgens het OM was er zo sprake van een situatie op leven en dood. Daarom zou het geen schending van het mensenrechtenverdrag zijn dat P. niet op zijn recht om te zwijgen was gewezen.

De advocaten van P. zijn het daar niet mee eens. Ze zeggen dat de arrestatie niet correct is verlopen en vinden dat dit 'juridisch moet worden vertaald' in strafvermindering. P. zou zijn mishandeld en hij zou er blijvend letsel aan hebben overgehouden. "Als de agenten hiermee wegkomen, kan voortaan bij elke zaak met enige maatschappelijke importantie afgezien worden van de rechten van een verdachte. Dat kan niet."

Agressie in PBC
Michael P. heeft in het Pieter Baan Centrum vijf mensen mishandeld en bedreigd. Ook dat is door de officier van justitie uitgebreid behandeld. P. sloeg, schopte en beet de medewerkers volgens hun aangifte, maar hij ontkent dat zelf. "P. houdt vast aan zijn gelijk, ook als het tegendeel wordt aangetoond. Geweldsincidenten komen zelden voor in PBC, laat staan aangifte", aldus de officier.

In de rechtszaal komt P. rustig over. Dat komt volgens zijn advocaten doordat hij medicatie heeft gekregen om tijdens de zittingsdagen rustig te blijven. Als de rechter P. vraagt wat hij heeft aan medicatie gekregen, zegt P. dat het gaat om zes middelen; anti-depressiva, anti-psychotica en kalmeringsmiddelen. 

Advocaat familie: "P. is iedereen te slim af"
Ook de advocaat van de familie Faber zei eerder in de zitting dat veel verklaringen die Michael P. op de eerste zittingsdag heeft afgelegd niet kunnen kloppen. Zij wees onder meer op het letsel dat is gevonden bij Anne, en wat P. daarover heeft gezegd. Ook is het volgens de advocaat onmogelijk dat P. niets weet over de verdwenen sieraden die Anne droeg.

"Michael P. is iedereen te slim af. Hij weet dat een schuldbekentenis gunstig is voor de strafmaat. Hij kan liegen als de beste. We weten dat zijn verklaringen niet kloppen met de feiten." De advocaat stelt dat P. de moord op het meisje heeft gepland omdat hij wist dat hij gepakt zou worden als hij haar liet gaan.

"Hij moet nooit meer vrijkomen"
Aan het begin van de tweede zittingsdag mochten de nabestaanden van Anne het woord voeren. De moeder van Anne sprak het eerst. Ze vertelde de rechtbank onder meer over de zoektocht naar haar dochter, en de vondst van haar lichaam in Zeewolde. "Het is onvoorstelbaar hoeveel kwaad één persoon op één avond kan doen", zei ze. Ze vindt dat Michael P. nooit meer vrij moet komen en pleit voor een straf van 30 jaar cel en tbs om de maatschappij tegen "deze wrede en meedogenloos kille'' man te beschermen.

"Moeite met vertrouwen in de rechtbank"
De vader van Anne zei tegen de rechtbank dat hij het moeilijk vindt om de rechtbank te vertrouwen. Vorige maand zei hij in een open brief in de Volkskrant dat Michael P. door een 'falend gerechtshof' op vrije voeten was. Hij vraagt de rechtbank: "Mensen maken fouten, rechters maken fouten. Is het zo moeilijk om te zeggen dat er is gefaald?” 

P. was niet bij de familieverklaringen aanwezig. Hij zat in een aparte ruimte omdat de nabestaanden niet met hem willen worden geconfronteerd. 

Schadevergoeding
De familie eist bij de rechtbank ook shockschade. Dat is een schadevergoeding voor onder meer psychisch leed. De familie eist 40.000 euro per persoon. De advocaten van P. zeggen dat ze het 'ongemakkelijk' vinden om daarover te praten. De advocaat van de familie is daar boos over. "Het leed van de familie is niet in geld uit te drukken."

Michael P. betuigt spijt
P. kreeg aan het eind van de zitting voor de tweede keer de gelegenheid om te spreken. Hij zei alleen dat hij enorm veel spijt heeft van zijn daden. Eerder mocht hij reageren op de familieverklaringen. Ook toen betuigde hij zijn spijt. "Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd. Het spijt mij."

De uitspraak van de rechtszaak is op 17 juli.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (27)

 • Mark

    Vr 15 juni 2018 Vrijdag 15 juni 2018

  Ik vind dat het monster een spuitje moet krijgen. Waarom worden we niet beschermd tegen dit soort monsters?
  Ze hadden hem na het eerste delict al moeten castreren. Maar nee er zijn allerlei linkse clubjes die dat zielig vinden.
  Van mij mogen ze ook de voorgaande slappe Kamerleden opsluiten: zij hebben immers totaal niets gedaan om de eerlijke burger te beschermen tegen al het tuig. Tbs? Laat me niet lachen. Wie is er zo debiel om te denken dat je dit soort lui kunt genezen .? Dat is hetzelfde als denken dat er een God bestaat.
  Welk bewijs is ervoor?
  En er komt steeds meer gespuis bij.
  Om triest van te worden.

  reageer
 • Gebruiker

    Wo 13 juni 2018 Woensdag 13 juni 2018

  Deze reactie is verwijderd door de redactie

 • Karel

    Wo 13 juni 2018 Woensdag 13 juni 2018

  Uit de verklaring van het OM begrijp ik dat dit momenteel toch echt de zwaarste straf is. Levenslang is in Nederland niet altijd levenslang, en vooral niet bij een enkelvoudige moord. De man zou door goed gedrag, gratieverzoek en dergelijke eerder vrij kunnen komen, met alle gevolgen van dien, want levenslang en TBS bestaan niet naast elkaar. Wel een lange gevangenisstraf en daarnaast TBS die levenslang zou kunnen duren. Ik had het ook liever anders gezien, maar dit is de zwaarste mogelijkheid.

  reageer
 • Rinus Rooyakkers

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Het OM heeft met deze eis er alles aan gedaan om dit monster voorgoed op te sluiten. Mooi zo. Hoop dat de rechter dit overneemt

  reageer
 • Den

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Slap dat die rechtse rechters het hand weer boven elkaars hoofd houden altijd hetzelfde. Als je fouten maakt, zeg het dan, ga niet rechts lopen draaien met je vrinden. Overigens prima strafeis.

  reageer
 • KarelK

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Vreemd, u zijn de rechts weer rechts, meestal links!
  Wie houdt wie in welke aangelegenheid en hoe de hand boven het hoofd?
  Als de strafeis goed is, zullen we dan het oordeel van de rechter afwachten voor we weer onze mening ventileren over de rechters?

 • laat alle reacties zien
 • Nol

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Fouten maken en toegeven, horen bij een zelflerend systeem.
  Dat laatste mis ik vaak bij justitiële en politieke organisaties.
  Verder kun je de vraag stellen of ons rechtssysteem voor dergelijke criminelen niet losgelaten moet worden en dat er in dergelijke uitzonderlijke gevallen het veroorzaakte leed lijdend moet zijn bij de strafmaat en niet enkel het wetboek van strafrecht.
  Dan zou dit antisociaal typ levenslang moeten krijgen. Of niet soms???

  reageer
 • ratje

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  gewoon frustrerend wanneer je het verweer van de advocaat van P hoort... ik snap best dat ook hun geld moeten verdienen heeft en iedereen recht heeft op een advocaat... doch haalt het je bloed onder de nagels vandaan!
  Er is iemand vermoord! En dan omdat de arrestatie niet correct zou zijn gelopen... bleh, juk, gatver

  reageer
 • Ed

    Wo 13 juni 2018 Woensdag 13 juni 2018

  @Wiebe
  Kwestie van de juiste prioriteiten. Om een leven te redden en een verkrachter/moordenaar te dwingen daar aan mee te werken, mag men wat mij betreft héél ver gaan. Zijn dna was al aangetroffen dus hij was geen willekeurige verdachte.

 • Wiebe

    Wo 13 juni 2018 Woensdag 13 juni 2018

  Hoe kan de Justitie iemand veroordelen voor ongeoorloofd gedrag als Justitie haar eigen normen met voeten treedt?

 • Angelina

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Wat betreft het recht systeem,tja in Nederland is alles krom!
  En meneer faber heeft gelijk,fouten maken is menselijk,maar toegeven is een hele kunst!
  Nederlandse politiek moet de ogen uit de kop schamen met die slappe straffen,wetten en de huidige praatjes die nooit waargemaakt jaja (kunnen worden)
  Dit soort feiten zullen altijd bestaan en simpelweg omdat de straffen te laag zijn!

  Sterkte voor familie van de jonge vrouw!

  reageer
 • herman

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  levenslang opsluiten die gek

  reageer
 • Kees

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Met levenslang kan hij het nog weer doen
  en wat kost het de gemeenschap wel niet
  De familie heeft al levenslang dus deze dwaas moet nog een zwaardere straf krijgen en dat kost een stuk minder.

 • Plok

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Levenslang is de enige en juiste straf wat bij zo'n voorbedachte daad hoort. De familie is al levenslang gestraft, de dader mag nooit minder krijgen dan de nabestaanden. Ook niet bij goed gedrag eerder vrij. Belachelijk dat in NL zo'n regel geldt.

  reageer
 • jojo

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  dit is slechts een eis ! ik hoop dat de rechter het juiste doet en er meer van maakt en niet lager
  deze man laten ze echt niet zo maar meer gaan , leef echt mee met de na bestaande diep respect hoe moedig ze zijn !! en de straf zal nooit hoog genoeg zijn maar de dood straf ? dat zou te makkelijk zijn voor zo'n zieke geest hoop dat hij jaren mag boeten en elke nacht nachtmerries heeft van zijn daden !

  reageer
 • Almeertje

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Erg jammer dat vele mensen nog pleiten voor de rechters etc.
  Het is toch verschrikkelijk wat hier gebeurd.
  Zo'n griezel het beest.
  Moet toch nooit meer vrij komen.

  reageer
 • Treintje63

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Voor de mensen die denken dat hij binnen 2 of 5 jaar weer buiten loopt. Mocht hij veroordeeld worden tot 28 jaar en TBS dan moet hij 18 jaar en 8 maanden zitten vanaf het moment dat hij opgepakt werd voordat hij aan zijn TBS mag beginnen. En dat is alleen bij goed gedrag want anders moet hij nog een deel van die 28 jaar uitzitten. Hoelang zijn TBS gaat duren is onbekend en hangt af van zijn vorderingen tijdens de behandeling. Kan dus ook levenslang zijn als hij niet meewerkt.

  reageer
 • Willemsen

    Wo 13 juni 2018 Woensdag 13 juni 2018

  Bij een tbs kan hij ook op een 'goede' dag de gelegenheid krijgen om begeleid dan wel onbegeleid op verlof te mogen gaan. En wie weet hoe sluw dat mannetje na al die tijd in de gevangenis is geworden om precies te weten hoe hij dat voor elkaar krijgt. Het verbaast me ook altijd dat vrouwen met dergelijke tbs-ers werken. Niet voor het eerst dat een vrouw valt voor zijn 'charme'.

 • Pim

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Gelukkig zijn er naast een hoop domme reacties ook iemand die het begrijpt Trein tje63.

 • Harrie

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Gevoelsmatig maak je zo'n ziek beest dood. Maar dat zou ons ook in beesten veranderen. En dat willen we uiteindelijk niet. Het justitieel apparaat dat we in Nederland hebben is erg goed maar niet foutloos. De maatschappij had beschermt kunnen en moeten worden tegen dit onmens. Mevr. Faber is van die lastige maar broodnodige te herstellen omissie in ons strafrechtsysteem het afschuwlijke slachtoffer van geworden. Ik heb de meest perfecte oplossing zo 123 ook niet, maar dat we scherper moeten zijn in het toestaan van vrijheid aan dit soort misdadigers is helder. Laten we dat geluid keer op keer laten horen.

  reageer
 • Ps

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  28 jaar?
  Een duivel al dit mag nooit meer vrijkomen.
  Wat is nou 28 jaar tegenover een leven. Een duivel verdient geen leven.

  reageer
 • Knarre

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Wat een slappe straf, dit monster moet LEVENSLANG achter de tralies. Slappe rechtssysteem.

  reageer
 • KarelK

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Verdiep je eens echt in ons rechtssysteem!
  Dit is de EIS van de officier van justitie.
  De rechter bepaalt de STRAF!

 • Erik

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Goed luisteren wat het openbaar ministerie zegt, bij levenslange straf is er een kans dat die onbehandeld eerder vrij komt. Nu eerst zitten minimaal 18 jaar en 8 maanden, dan pas TBS en TBS is eigenlijk ook levenslang.

 • Sofie

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Oké dus de telefoon was uit op het moment dat hij haar begroef de telefoon had kuren. Ze kunnen niet bewijzen dat hij haar vermoord had. Nou schiet mij maar lek hij heeft haar begraven dan heeft hij er vermoord of zijn wij nou gek. Veel sterkte voor de familie.

  reageer
 • RonaldB

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Ze kunnen hen niet veroordelen wegens moord omdat ze voorbedachte rade niet kunnen bewijzen. Vanwege het verkrachter, ernstig letsel toebrengen de dood ten gevolge, kan hij wel op gekwalificeerde doodslag veroordeekd worden. De maximum strafmaat is hetzelfde als bij moord met voorbedachte rade, 30 jaar.

  Ten aanzien van het vervroegd vrijkomen: Er is nu een wet in de maak n waarbij je vervroegde vrijlating moet verdienen, dus niet meer automatisch na 2/3 uitzitten van de opgelegde straf.

  En inderdaad, Nederland geldt binnen Europa als 1 van de strengst straffende landen. Dus onzin n wat #De Vries en #Lexxie stellen, echt onzin. Zijn ook geen bewijzen voor.

  En #Maartje, wat heeft het uiterlijk van de rechters ermee te maken? Die handelen naar de wetten. Wetten die door rechts zijn aangenomen.

 • Almeertje

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Helemaal mee eens.
  Dat monster mag nooit meer vrij komen.
  Sterkte voor ouders fam vrienden.

 • Kimny

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Heeft hij toch BEKEND dat die haar vermoord heeft!!!!
  Levenslang moet dat monster hebben?!!!

 • Richard

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  28 jaar en TBS tja afmaken mag niet in Nederland

  reageer
 • Tuuk

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Hoeveel bewijs heeft die OVJ nog nodig dan? Hij heeft zelf bekend dat hij haar vermoord heeft!

  reageer
 • Mar

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  In andere landen (staten) had hij de doodstraf gekregen. Volgens mij is dát de zwaarste straf. En voor sommige zieke geesten toch echt nodig vind ik. Waarschijnlijk ook uiteindelijk het goedkoopst.
  Dit is weer NL ten voeten uit. De dader wordt hier geslachtofferd. Dit kan toch niet.

  reageer
 • Barry

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Die moet je niet 30 jaar de lik ingooien, afsluiten en de afvaloven in.

  reageer
 • Jan

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Inderdaad, meer is dit stuk vuil niet waard.

 • De advocaat

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Niet zo handig om de rechters in de zaak verwijten te maken over gewaande fouten van andere personen elders.

  reageer
 • Hans Dijk

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  KarelK je snapt het kennelijk niet de politiek gaat inderdaad over de wetten, maar de (linkse) rechters over de strafmaat.

  reageer
 • Wiebe

    Wo 13 juni 2018 Woensdag 13 juni 2018

  Die strafmaat is geen menukaart van de KFC, waarop de rechter vrijblijvend wat kan uitzoeken. Na de vaststelling van de feiten (moord / geen moord, wel/geen voorbedachten rade etc.) kan de rechtbank dingen mee laten wegen (voorarrest, toerekeningsvatbaarheid etc.) en dan tussen bepaalde van tevoren vastgestelde grenzen de strafmaat bepalen. Zo kan je dus géén levenslang krijgen voor tasjesroof, en geen taakstrafje voor moord. heus, die strafmaat is geen vrijheid blijheid.

 • KarelK

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Hé, nu zijn de rechters weer links!

 • De rechter

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Hans niet elke rechter die (nog geen) uitspraak heeft gedaan die jouw niet bevalt is een linkse rechter. Het waren vooral rechtse partijen die vonden dat ons rechtssysteem goedkoper moest worden en dat maximumstraffen hoger moesten worden. Anderzijds zijn er veel meer taakstraffen of huisarrest met enkelband controles opgelegd waardoor veel gevangenissen gesloten konden worden, vooral door toedoen van de rechtse partijen in dit land. Maar laten we reeel wezen, 10 jaar geleden was een strafeis van 28 jaar met TBS niet eens mogelijk geweest. En hoelang TBS duurt wordt iedere 2 jaar opnieuw bekeken op resultaat. Bij onvoldoende of geen resultaat wordt er verlengd. Net zo lang tot de veroordeelde zonder bevredigend resultaat behandeld is, dat hij uiteindelijk doorgestuurd wordt naar een longstay afdeling. En dat kan in wezen levenslang duren.

 • Treintje63

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Klopt Hans maar een rechter kan maar maximaal straffen. Bij levenslang is er tegenwoordig het risico dat hij na 25 jaar onbehandeld weer naar buiten gaat. Dan is deze eis van de officier zwaarder en veiliger voor de maatschappij omdat hij dan in ieder geval nog behandeld wordt als hij al vrijgelaten wordt. Dat laatste hoeft niet hè want er zitten er genoeg op de Long Stay

 • Piet

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Gelukkig gaan de advocaten niet over de zaak. Ze zijn alleen maar bezig het beste voor hun cliënt te roepen ongeacht de waarheid (zowel die van de familie als de verdachte)

  reageer
 • Piet

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Opsluiten en de sleutel weg gooien.
  Nooit meer vrij.

  reageer
 • Maartje

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Ik heb die koppen van de rechters al gezien. Over 5 jaar loopt deze griezel weer gewoon vrij.

  reageer
 • KarelK

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  1. Zullen we allereerst afspreken dat we bij mensen over hoofden praten?
  2. Zullen we ook afspreken dat we eerst op de krantenkoppen wachten als de verdachte is veroordeeld?
  3. Zullen we ook afspreken dat we niet afgaan op het uiterlijk van iemand en dat dit geldt voor rechters en (misschien gelukkig) ook voor uzelf?

 • Lexxie

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  5 jaar ?
  Zo lang met aftrek voorarrest , standaard 1/3 aftrek en begin resocialisatie traject loopt hij over 2 jaar weer buiten, zoekende naar de zoveelste slachtoffer.

 • De advocaat

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  De man krijgt 20+ en komt nooit meer vrij. En kijk naar uw eigen kop.

 • De Vries

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Leg u er maar bij neer, mevrouw Faber, over twee jaar huppelt hij vast weer vrolijk rond. In dit slappe land met slappe rechters worden misdadigers eerder beloond dan bestraft.

  reageer
 • De advocaat

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Onzin, Nederland is één van de strengst straffende landen in Europa.

 • KarelK

    Di 12 juni 2018 Dinsdag 12 juni 2018

  Ga eens echt kijken hoe het in de rechtspraak toegaat voordat je zulke uitspraken doet. En misschien ook nog eens nagaan op welke politieke partij je hebt gestemd. Je weet toch dat aan de basis van de rechtspraak de politiek staat die wetten vaststelt?
  Alleen al uit de opmerking dat deze dader over twee jaar weer rond zal huppelen, spreekt weinig inzicht in wat er in deze zaak speelt.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert