Zaak miljoenenfraude uitgesteld vanwege onvindbare getuigen

LELYSTAD • Wo 13 juni 2018 | 12:34 • Woensdag 13 juni 2018 | 12:34

De rechtszaak tegen drie Lelystedelingen die ervan worden verdacht voor 1,5 miljoen euro aan goederen achterover te hebben gedrukt, kan pas over een half jaar verder. In die tijd moet een waslijst aan getuigen worden verhoord, van wie enkelen volgens het Openbaar Ministerie (OM) onvindbaar zijn.

De verdachten van 34, 40 en 46 jaar oud gingen volgens het OM op geraffineerde wijze te werk. Zo werd op naam van een fitnessclub voor 2,5 ton aan apparatuur besteld. Toen de leverancier cijfers bij de Kamer van Koophandel opvroeg, leek het of hij van doen had met een florerend bedrijf. Dus leverde hij de toestellen in de veronderstelling dat betaling zou volgen. Maar betaald werd er niet en dat overkwam volgens het OM meerdere bedrijven.

De 34-jarige hoofdverdachte zou ook een belangrijke rol hebben gespeeld bij faillissementsfraude van een uitzendbureau aan de Binnenhavenweg in Lelystad. Het bedrijf zou in 2013 een omzet van zo'n 5 miljoen euro hebben en 163 werknemers. Maar het bedrijf bestond alleen op papier. De 34-jarige man wordt daarnaast verdacht van boekhoud- en merkenfraude en het bezit van een vuurwapen.

Dinsdag was er in de Lelystadse rechtbank een zogeheten pro forma-zitting over de zaak. Hier bleek dat het onderzoek nog in volle gang is. In een eerdere zitting vroeg een advocaat om het horen van maar liefst 64 getuigen. Een deel daarvan is inmiddels gehoord, liet de rechtbank weten. Maar een groot deel moet dus nog.

Op 5 december wordt in een volgende zitting bekeken of het strafdossier compleet is. Dan zal mogelijk ook een datum worden geprikt voor de inhoudelijke behandeling.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel