Geen cameratoezicht bij gedenkplaatsen

ALMERE • Do 14 juni 2018 | 11:28 • Donderdag 14 juni 2018 | 11:28
Er komt geen cameratoezicht bij de gedenkplaatsen in Almere. Dat laat het stadsbestuur weten aan de PVV. De partij stelde schriftelijke vragen na berichten over vernielingen in het Luierpark en in de Vlindertuin.

Gemeentelijke cameratoezicht kan worden ingezet indien dit noodzakelijk is voor de handhaving van de openbare orde, schrijft het college van burgemeester en wethouders. "Wij zien dit als een laatste redmiddel dat wordt ingezet als alle andere, minder vergaande, maatregelen zijn geprobeerd en niet afdoende zijn gebleken", en dat is volgens het college hier niet het geval.

Er wordt op dit moment extra toezicht gehouden in het Luierpark door handhavers van de gemeente, politie en buurtpreventie. Ook is de gemeente in overleg met Staatsbosbeheer, de eigenaar van het Luierpark, over maatregelen zoals verlichting en bebording.

Herdenkingsbomen vernield
Een maand geleden werden in het Luierpark twee bomen vernield en een picknickbankje in brand gestoken. Het Luierpark is onder andere bedoeld voor ouders van overleden kinderen. Die kunnen in het park een herinneringsboom kopen en hun kind herdenken. Het was niet de eerste keer dat vandalen de gedenkplek vernielden.

Vernielingen of harde wind?
Een paar dagen later bracht de beheerder van de zogeheten Vlindertuin in het Polderpark naar buiten dat daar ook vernielingen hadden plaatsgevonden. Alleen kon politie niet vaststellen of de beschadigingen door de harde wind waren veroorzaakt of bewust door mensen waren toegebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (6)

 • Manneke

    Do 14 juni 2018 Donderdag 14 juni 2018

  Dit gebied is van staatsbosbeheer dat maakt ook dat de gemeente niet zomaar iets kan doen. Wellicht dat staatsbosbeheer in zijn eigen gebied iets kan betekenen daar waar de gemeente het niet kan. Handhavers van de gemeente zijn niet rechtsgeldig op een gebied dat niet van de gemeente is, lees dus ook dit gebied.

  reageer
 • Wiebe

    Do 14 juni 2018 Donderdag 14 juni 2018

  @Karel - ja. Die 100 camera's kosten een klein vermogen, het rendement is echter nooit geanalyseerd.

  reageer
 • Karel

    Do 14 juni 2018 Donderdag 14 juni 2018

  Op welke vraag van mij is dit uw antwoord?

 • Pzaal

    Do 14 juni 2018 Donderdag 14 juni 2018

  Floriade vinden ze belangrijker..

  reageer
 • Keesie

    Do 14 juni 2018 Donderdag 14 juni 2018

  Cameras blijven iets dubbels hebben. Op deze 2 plekken zou ik er ook in dit stadium niet voor zijn. In de stad (crntrum) heb je uberhaupt geen privacy maar op dit soort plekken waardeer ik wel enige privacy.

  reageer
 • Faerie

    Do 14 juni 2018 Donderdag 14 juni 2018

  Extra toezicht kan ook door middel van buurtpreventiegroepen. Helaas is het in de meeste delen van Almere best moeilijk om daar voldoende deelnemers voor te krijgen die dit op een juiste, integere manier uit willen en kunnen voeren. We kunnen wel overal camera's willen en meer politie, maar op dit moment gebeurt er overal zoveel dat het moeilijk is voor de politie om overal te zijn en overal camera's is ook niet de oplossing. De oplossing is toch meer kundige en opgeleide vrijwilligers die willen surveilleren in hun wijk. Op diverse tijden, zodat het voor het tuig niet meer zomaar in te schatten is waar en wanneer ze hun vervelende dingen kunnen doen.

  reageer
 • Faerie

    Do 14 juni 2018 Donderdag 14 juni 2018

  @Flevoburger, nee, daar betalen we deels belasting voor. Sinds de jaren 90 is het de mensen zo makkelijk gemaakt dat burgers voor alles maar naar overheden wijzen. We hebben er zelf belang bij om ook zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor dingen als iets niet linksom opgepakt wordt door de overheden, het rechtsom, met integriteit, zelf op te pakken en te doen. Alleen maar klagen en dingen laten gebeuren, en niks zelf willen betekenen, daar gaan mijn nekharen van overeind.

 • Flevoburger

    Do 14 juni 2018 Donderdag 14 juni 2018

  Dat klinkt een beetje als politiek Den Haag die ook alle problemen die zij niet op konden lossen over de schutting naar de gemeentes hebben gekieperd. Je betaald voor dit soort zaken belasting en als Rutte, zonder duidelijke beredenering / feitelijke onderbouwing jaarlijks 1,5 miljard aan aandeelhouders / buitenlandse belastingdiensten kan schenken dan zijn er toch ook voldoende financiële middelen om de veiligheid van eigen burgers / maatschappij te borgen? Oh nee, sorry, de VVD kijkt natuurlijk alleen naar potentiële verdienmodellen en veiligheid is pas interessant als er verkiezingen zijn. En die hebben we net gehad....

 • laat alle reacties zien
 • Brammetje

    Do 14 juni 2018 Donderdag 14 juni 2018

  Fijn van de gemeente om zo mee te werken, zoveel empathie getuigt hieruit. Vooral voor de daders. De gemeente is er voor haar bewoners. Jaja..........

  reageer
 • Jos

    Do 14 juni 2018 Donderdag 14 juni 2018

  Wel zeuren over de Floriade dat het zoveel geld kost voor de burger, maar op iedere plek waar een paar keer iets gebeurd is een camera met toezicht en onderhoud ophangen is geen probleem om door de burger te laten betalen? Alsof camera's de daders stoppen.

 • Karel

    Do 14 juni 2018 Donderdag 14 juni 2018

  @Wiebe. Wat een onzinnige reactie. Hier speelt bewust en veelvuldig vandalisme (een misdrijf dus) die nabestaanden in al hun verdriet ongelooflijk hard kwetsen. Er wordt wel voor minder een camera opgehangen. Maar met meer dan 100 camera's in Almere beschouwt u Almere dus als een autoritaire politiestaat?

 • Wiebe

    Do 14 juni 2018 Donderdag 14 juni 2018

  De gemeente is er inderdaad voor de bewoners, maar niet specifiek voor de sentimenten van de voorstanders van een autoritaire politiestaat.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert