Herdenkingspark voor overleden kinderen weer doelwit van vandalen

ALMERE • Wo 9 augustus 2023 | 9:30 • Woensdag 9 augustus 2023 | 9:30

Vandalen hebben in een week tijd twee keer vernielingen gepleegd in het Luierpark in Almere Buiten. Oprichtster Tineke Ras is woedend. In het park worden overleden kinderen herdacht met een herinneringsboom. Dat juist ook zo'n boom door onbekenden is omgezaagd doet Ras veel pijn.

De vernielde herinneringsboom is van een familie van wie in maart een gehandicapt zoontje is overleden. In de boom hingen verschillende persoonlijke voorwerpen en er was een gedenkplaatje op bevestigd. Ras heeft de familie direct toegezegd dat er een nieuwe boom wordt geplant. "Dat kan pas in het najaar gebeuren. Als het er de tijd voor is." Naast de boom is ook een kindertrapje kapotgetrapt en een hek gesloopt.

De afgezaagde boom

Bovenste deel is afgezaagd

De vernielde boom

Meerdere vernielingen 
Het Luierpark heeft de afgelopen jaren al meerdere keren te maken gehad met vandalisme. "Het is elke keer een verrassing als je het Luierpark in gaat wat je tegenkomt", zegt Ras. Ze heeft al verschillende pogingen gedaan om de overlast tegen te gaan. Zo wordt er door de politie extra gecontroleerd en buurtbewoners houden een oogje in het zeil. Ook heeft ze al meerdere keren bij de gemeente aangeklopt, maar volgens haar kunnen die niks doen, omdat de grond in bezit is van Staatsbosbeheer.

Ras hoopt dat er cameratoezicht kan komen, maar dat kan niet door de stichting worden betaald. "We krijgen geen subsidie. Het verkopen van bomen is onze belangrijkste inkomstenbron." Alles wat kapot gaat, moet het Luierpark dus zelf betalen.

Ras zal het probleem blijven aankaarten bij de gemeente. Binnenkort komt burgemeester Hein van der Loo langs bij Het Luierpark. Ras hoopt dat hij bij het zien van de vernielde boom iets kan betekenen om het vandalisme tegen te gaan. "Ik ga dit park nooit sluiten", zegt ze. "Het is mijn kindje. Ik zet gewoon door. Ik ga niet voor vandalisme uit de weg."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel