Nachtelijke onrust rond drachtig paard in Oostvaardersplassen

LELYSTAD • Do 14 juni 2018 | 13:32 • Donderdag 14 juni 2018 | 13:32

Een drachtig paard heeft in de nacht van woensdag op donderdag gezorgd voor veel onrust in het Oostvaardersveld bij de Oostvaardersplassen. Bij de Praamweg merkten passanten rond 22:00 uur een merrie op die problemen zou hebben. Het dier had een wond op de flank. 

'Levensgrote wond'


De passanten probeerden Staatsbosbeheer en de hulpdiensten te bereiken. "Er stond een paard bij het hek met een levensgrote wond, en ze was helemaal in shocktoestand. We hebben geprobeerd haar te kalmeren en hulp in te roepen, maar niemand kwam," zegt één van de passanten.
 
Een boswachter van Staatsbosbeheer en een dierenarts zeggen dat ze op basis van toegestuurde foto's de inschatting maakten dat het om een oppervlakkige wond ging. Daarom was er ook geen actie nodig. Wel zeiden ze dat het paard met rust moest worden gelaten. Het dier zat vlak voor de bevalling. "Net als bij mensen is een bevalling bij een paard geen ontspannen bezigheid", meldt Staatsbosbeheer. "Het ziet er pittig uit, maar je kunt in zo'n geval het dier het beste met rust laten".

De dierenarts, die vanwege de onrust toch poolshoogte kwam nemen, heeft de wond gehecht. Het was daarna volgens de arts niet mogelijk om de merrie te controleren of te helpen met de bevalling, omdat ze inmiddels was opgestaan. De dierenarts besloot het dier met rust te laten, omdat zo de kans op een goede afloop van de bevalling het grootst was. Ook de politie zou volgens omstanders zijn weggegaan van de plek.

Grote toeloop


Zo'n tien tot twintig auto's met gewaarschuwde dierenactivisten stonden uiteindelijk rond middernacht in de buurt van het paard. De brandweer werd opgeroepen voor een melding van een dier in problemen, maar die werd na een minuut weer ingetrokken met de melding 'Geen Inzet'. "In principe rijden we naar elke melding van mens of dier in nood", geeft een woordvoerder van de brandweer aan, "maar in dit geval was er geen sprake van levensgevaar."

De meldster zou tot vijf keer toe de alarmcentrale hebben gebeld en tegelijkertijd met lampen en lawaai het paard hebben benaderd om haar uit de buurt van een sloot te houden. Volgens de brandweer heeft de politie de brandweer afgezegd.

In het water


Het paard is uiteindelijk door alle stress in een sloot beland, waar ze overleed. Beelden van het paard zijn 's nachts live op Facebook uitgezonden. Op de sociale media zijn de gebeurtenissen voer voor veel discussie over de schuldvraag rond de dood van het dier: kwam het door het gebrek aan hulp of de aanwezigheid van een groep mensen? 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel