Crisissfeer binnen PvdA na vertrek Herrema

ALMERE • Wo 18 juli 2018 | 16:18 • Woensdag 18 juli 2018 | 16:18

Drie prominente leden van de Almeerse Partij van de Arbeid vinden dat fractievoorzitter Kerim Iskender niet integer heeft gehandeld. Ze hebben dat bij het afdelingsbestuur van de partij aangekaart en willen dat hij zijn functie neerlegt. Het bestuur van de lokale PvdA concludeert dat er onvoldoende reden is om de fractievoorzitter op non-actief te stellen, maar daar laten de drie het niet bij zitten. Ze willen woensdagavond op de algemene ledenvergadering alsnog een poging doen om de fractie en partijleden te overtuigen van hun gelijk. 

Persoonlijke vete 


De kritiek van de PvdA’ers richt zich op de rol van Iskender tijdens de collegeonderhandelingen en vervolgens rond het moment dat wethouder Tjeerd Herrema moest vertrekken.

Omroep Flevoland bezit de informatie waarmee de partijleden naar het bestuur zijn gestapt. Daarin schrijven ze het gevoel te hebben dat Iskender onvoldoende voor Herrema heeft gevochten toen die onder vuur kwam te liggen. Ook vinden ze dat Iskender zich niet genoeg heeft ingezet voor rehabilitatie van Herrema. Met als dieptepunt het besluit om in de coalitie te blijven, één dag voordat het onderzoeksrapport naar de gedragingen van Herrema bekend werd gemaakt.

Volgens de drie kon Iskender niet goed met Herrema door één deur, en heeft hij hem daarom tegengewerkt.

Onderzoek


Het bestuur heeft de afgelopen twee weken met alle betrokkenen gesproken en concludeert dat er “niet voldoende aanleiding is om te stellen dat er niet integer of in strijd met de reglementen van de PvdA is gehandeld.”

Op een aantal onderdelen geven ze de drie partijleden overigens wel gelijk. Er zijn fouten gemaakt, maar “die fouten zijn niet dusdanig dat ze moeten leiden tot verstrekkende maatregelen aangaande het functioneren van de fractievoorzitter, Kerim Iskender.”

‘Ik wil zeker niet dat hij wethouder wordt’


Een belangrijke aanwijzing voor hun mening dat Iskender Herrema niet zag zitten vinden de drie partijleden in een opgenomen telefoongesprek. Dat vond plaats tussen Iskender en een ander PvdA-raadslid. Het raadslid maakte de opnamen omdat hij ernstige twijfels had bij de gang van zaken in de fractie. 

Tijdens dat gesprek, waarvan Omroep Flevoland een transcriptie heeft gezien, zegt Iskender: “Ik wil het over Tjeerd hebben met jou. [...] Kijk, ik wil dus absoluut niet dat hij wethouder wordt.” 

Verder probeert Iskender het raadslid te overtuigen dat Herrema slecht functioneert. Zo komt hij volgens Iskender geregeld te laat en komt hij z’n afspraken niet na. Ook zou de wethouder in ogen van Iskender een aantal slechte deals hebben gemaakt.

“Vervolgens vind ik dat ie echt zijn allerslechtste kant heeft laten zien op het moment dat de onderhandelingen zijn gestart. Door het bestuur omver te gooien, door te discrimineren, door druk uit te oefenen op allerlei manieren. Daarmee heeft hij het voor mij eigenlijk - naast dat ik hem al een eikel vond - onmogelijk gemaakt om nog met hem verder samen te werken. Dus wat er ook gebeurt. Ik wil zeker niet dat hij wethouder wordt.”

Het gesprek vond plaats op 9 mei. Op dat moment was Iskender nog geen fractievoorzitter maar raadslid. Samen met Jerzy Soetekouw voerde hij de gesprekken rond de coalitieonderhandeling.

‘Stuitend’


Kerim Iskender bevestigt in een reactie de inhoud van het telefoongesprek, en laat weten dat hij slechts zijn persoonlijke mening gaf. Dat staat volgens hem niet in de weg dat hij tijdens onderhandelingen altijd de mening van de volledige fractie heeft uitgedragen. 

Iskender noemt de aantijgingen van de drie PvdA’ers ‘stuitend’. Hij zegt zich niet te herkennen in het beeld dat door de drie wordt geschetst. Een conclusie die het partijbestuur met hem deelt, zo geeft Iskender aan.

Op de vraag wat de opname van het telefoongesprek heeft gedaan met de verhoudingen binnen de fractie wil hij niet ingaan. 

‘Had zich beter moeten beheersen’


Het bestuur concludeert dat er met de uitingen in het telefoongesprek géén sprake is van niet-integer handelen. Dit aangezien Iskender zijn mening later heeft herhaald in het bijzijn van Herrema.

Wel stelt het bestuur dat de toon van Iskender anders had kunnen zijn, en dat hij zich ondanks de vermoeiende onderhandelingsperiode beter had moeten beheersen. 

‘Jammer dat er naar de pers is gestapt’


De voorzitter van het Almeerse afdelingsbestuur, Abassin Nessar, zegt in een reactie dat persoonlijke verhoudingen niet van invloed zijn geweest op de collegeonderhandelingen. Het bestuur heeft daar volgens hem niets van gemerkt. 

Nessar geeft aan het jammer te vinden dat de PvdA’ers naar de pers zijn gestapt en de ledenvergadering van vanavond niet hebben afgewacht. “Leden gaan overigens niet over het functioneren van de fractievoorzitter, dat is de fractie. Ze kunnen hooguit advies geven.”

De algemene ledenvergadering waar de situatie wordt besproken begint vanavond om 19:00 uur. 

Verantwoording: 
Omroep Flevoland heeft met twee van de drie genoemde PvdA’ers uitgebreid gesproken. De namen zijn bij de redactie bekend, maar ze willen op dit moment nog niet naar buiten treden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel