College kiest voor SPFA als nieuwe lokale omroep

ALMERE • Do 26 juli 2018 | 22:15 • Donderdag 26 juli 2018 | 22:15

De Stichting Productie Fabriek Almere (SPFA) is door het Almeerse college van B en W uitgekozen om de nieuwe lokale omroep in de stad te worden. De SPFA krijgt de voorkeur boven Almedia en de Almeerse Omroep Stichting (AOS). Het is nu aan de gemeenteraad om een keuze te maken en deze voor te leggen aan het Commissariaat voor de Media.

In maart 2017 werd de vorige lokale omroep Media036 na interne perikelen opgeheven. Vijf andere partijen deden daarna een aanvraag bij het Commissariaat voor de Media om de vrijgekomen uitzendlicentie te bemachtigen. Stichting 1Almere heeft zich uiteindelijk teruggetrokken en de Stichting Lokale Omroep Almere (SLOA) is een samenwerking aangegaan met Stichting Productie Fabriek Almere.

Het college van B en W kiest voor SPFA vanwege deze samenwerking, "SLOA is een initiatief dat zijn sporen heeft verdiend in het produceren van diverse landelijke en lokale radio- en televisieprogramma’s. Hiermee is een samenwerking ontstaan van vrijwilligers en professionals."

Geen personele lasten


Ook het financiële plaatje van SPFA spreekt de Almeerse collegeleden aan: "SPFA vraagt naast de gewone bekostiging geen extra geld of bijdrage voor investeringen. SPFA heeft als uitgangspunt te kijken naar wat binnen het budget mogelijk is. SPFA werkt met vrijwilligers en zonder een vaste studio of vast kantoorpand. De inkomsten van derden zijn voorzichtig geraamd, wat het risico verkleint dat de organisatie zich te rijk rekent." SPFA vraagt de gemeente een structurele bijdrage van 97.000 euro per jaar. Voor dat geld worden radio- en televisieprogramma's gemaakt, maar hoeveel en wat de inhoud daarvan zal zijn, wil SPFA nog niet zeggen.

Niet vooruitlopen op besluit


Initiatiefnemers voor de SPFA zijn oud-wethouder en raadslid voor het CDA Berdien Steunenberg en het voormalige PvdA-raadslid At Kasbergen. Zij zeggen "verheugd en vereerd" te zijn met de keuze van het college, maar ze willen nog niet vooruit lopen op de definitieve beslissing. Wanneer die valt is onduidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel