'Hoofdagent Saïd' trekt hoger beroep in en biedt schadevergoeding aan

LELYSTAD • Di 7 augustus 2018 | 13:08 • Dinsdag 7 augustus 2018 | 13:08

Een man van 25 uit Lelystad, die bekendstaat als Hoofdagent Saïd', is bereid een schadevergoeding van bijna 4.000 euro te betalen aan een vrouw die hij in 2014 zwaar heeft mishandeld. Het gerechtshof in Leeuwarden gaat vooralsnog niet akkoord met dat aanbod.

De rechter wil eerst van de vrouw weten waar ze het geëiste bedrag van 4.000 euro op baseert. Ook het Openbaar Ministerie wil haar op zitting zien voordat akkoord wordt gegaan met het aanbod van de verdachte. De rechtbank in Lelystad wees in 2015 een vergoeding van 3.000 euro toe. Het overgrote deel betreft immateriële kosten. De Lelystedeling ging in hoger beroep maar ziet daar nu dus vanaf.

De vrouw was niet opgeroepen voor de behandeling van het hoger beroep in Leeuwarden. Pogingen om haar daags voor de zitting alsnog te bereiken met het verzoek om te komen, slaagden niet. De vrouw was in mei vorig jaar wel aanwezig in het hof. Toen werd de zaak niet behandeld omdat de rechter aanvullend psychisch onderzoek naar de verdachte wenste. Dit heeft inmiddels plaatsgevonden in het Pieter Baan Centrum. De verdachte heeft een ernstige gedragsstoornis.

De vrouw is de vriendin van een man die de Lelystedeling in 2013 had neergestoken. “Als zij dat bedrag wil, betaal ik het wel”, zei hij dinsdag tegen de rechter. Op de vraag of hij over zoveel geld beschikt, moest hij wat grinniken. “Ik wil er gewoon vanaf zijn. Ik wil mijn straf uitzitten en niet elke keer weer naar de rechtbank.” Hij werd voor de mishandeling door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot 4 maanden cel.

Hoofdagent Saïd


Het hof heeft dinsdag drie andere zaken tegen 'hoofdagent Saïd' gesloten. Hij ziet ook in die gevallen af van hoger beroep. Het gaat om wapenbezit (5 maanden cel), beledigingen (20 uur werkstraf) en het bedreigen en beledigen van de politie (12 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk). Hij plaatste onder meer filmpjes en foto's op social media waarin hij tekeer gaat tegen agenten. Daarbij droeg hij T-shirts die sterk lijken op dat van de politie, maar met de tekst 'Hoofdagent Saïd'.

Hij bleef dinsdag wel verweer voeren tegen het terugbetalen van 30.000 euro aan de Staat. Dit bedrag zou hij hebben verdiend met de verkoop van heroïne en cocaïne in 2011 en 2012, maar dat bedrag is volgens zijn advocate veel te hoog. Zij komt uit op ruim 2.000 euro. De verklaringen van de klanten van de verdachte zijn volgens haar niet betrouwbaar. 

Het gerechtshof doet op dinsdag 21 augustus uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel