Hogere celstraf maar geen tbs voor 'Hoofdagent Saïd'

LELYSTAD • Di 4 december 2018 | 16:40 • Dinsdag 4 december 2018 | 16:40

De 25-jarige Lelystedeling Marciano O. die ook wel bekend staat onder de naam 'Hoofdagent Saïd', is dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van 3 jaar. Deze straf kreeg de man voor diefstal met geweld, bedreiging en vuurwapenbezit.

De straf is zes maanden hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie. Justitie wilde ook dat de man uit Lelystad tbs met dwangverpleging zou krijgen, maar daar ging het gerechtshof in Leeuwarden niet in mee. Volgens de rechter was het niet mogelijk om tbs op te leggen. De Lelystedeling is onlangs opgenomen geweest in het Pieter Baan Centrum, maar weigerde mee te werken. Het centrum concludeerde uiteindelijk op basis van vijftig rapporten, dat er geen stoornis kan worden vastgesteld.

Hoofdagent Saïd
O. werd bekend op Instagram en Facebook omdat hij in een gestolen politie-uniform agenten treiterde en bedreigde. Hij werd al eens veroordeeld voor het bedreigen en stalken van een wijkagent én voor heling van gestolen politiekleding. Ook is O. al eens veroordeeld voor het dragen van een vuurwapen, waarmee is geschoten in een parkeergarage in Almere. Hij heeft een lang strafblad en een verleden van drugsgebruik.

Beroving drugshandelaar
Dit keer stond O. terecht voor de beroving van een drugshandelaar in Amsterdam. Dat deed hij samen met een vriend. Vorig jaar veroordeelde de rechtbank het duo tot een celstraf van 30 maanden. Het OM eiste toen ook een tbs-behandeling, maar dat werd afgewezen. Justitie ging in hoger beroep.

O. heeft tijdens het hoger beroep toegegeven dat hij de drugshandelaar heeft beroofd. De buit bedroeg enkele honderden euro's, een kilo wiet en een mobiele telefoon. De Lelystedeling ontkende dat hij geweld had gebruikt en vuurwapens bij zich had. Hij had alleen een neppistool op zak.

De Lelystedeling werd korte tijd na de overval in een vakantiewoning in Ermelo aangehouden. Daar trof de politie meerdere echte vuurwapens en munitie aan. Daarnaast werden mobiele telefoons gevonden met filmpjes waarop hij zwaaiend met vuurwapens was te zien. Die lijken zoveel op de aangetroffen echte wapens, dat er volgens de rechter geen sprake kan zijn van nepwapens zoals O. beweert.

Bedreiging
O. gaf tijdens de zitting ook toe dat hij zijn ex-vriendin begin vorig jaar heeft bedreigd, onder meer in een WhatsApp-videogesprek. Hij liet een wapen zien. Het hof gelooft de Lelystedeling niet dat het ook hier om nepwapens ging.

Het gerechtshof spreekt van zeer ernstige misdrijven en acht kans op herhaling groot. In tegenstelling tot de rechtbank is het volgens het hof ook duidelijk dat O. met vuurwapens mensen heeft bedreigd. Vandaar dat het hof tot 36 maanden cel komt, in plaats van de eerder opgelegde 30 maanden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel