OM: 'Hoofdagent Saïd' moet tbs krijgen

FLEVOLAND • Di 20 november 2018 | 18:50 • Dinsdag 20 november 2018 | 18:50

De 25-jarige Lelystedeling Marciano O. die ook wel bekend staat onder de naam 'Hoofdagent Saïd', moet tbs met dwangverpleging krijgen. Dat eiste het Openbaar Ministerie tijdens een hoger beroep in Leeuwarden. De man wordt verdacht van diefstal met geweld, wapenbezit en het bedreigen van zijn ex-vriendin.

O. zou vorig jaar februari, samen met een vriend, een drugshandelaar in Amsterdam hebben beroofd. Hierbij werden volgens het OM ook vuurwapens gebruikt. De rechtbank veroordeelde het duo eind vorig jaar tot een celstraf van 30 maanden. Het OM eiste toen ook een tbs-behandeling met dwangverpleging, maar dat werd afgewezen.

De Lelystedeling heeft sinds zijn twaalfde levensjaar een verleden van drugsgebruik en is vaak in aanraking geweest met de politie. Gedragsdeskundigen hebben inmiddels vijftig rapporten over hem opgesteld. Aan een opname in het Pieter Baan Centrum wilde O. niet meewerken.

Nepwapens
Aan het begin van de zitting gaf O. de bedreiging en diefstal van zijn ex toe. Maar bij de overval heeft hij volgens hem geen geweld gebruikt. Verder heeft hij naar eigen zeggen nooit een wapen in zijn bezit gehad. Over wapens en munitie die eerder werden aangetroffen in een vakantiewoning zei O. dat het nepwapens waren. Het enige echte vuurwapen in de woning zou niet van hem zijn geweest.

Het OM gelooft O. niet en wil dat de door de rechtbank opgelegde celstraf van 30 maanden gehandhaafd blijft. Daar moet volgens het OM nog een tbs met dwangverpleging bovenop komen. "Hij heeft duidelijk een stoornis en de delicten worden steeds ernstiger", merkte de advocaat-generaal op. "Het is voor mij moeilijk te verantwoorden als er geen tbs wordt opgelegd."

Agenten treiteren en bedreigen
O. werd bekend op Instagram en Facebook omdat hij in een gestolen politie-uniform agenten treiterde en bedreigde. Hij werd al eens veroordeeld voor het bedreigen en stalken van een wijkagent en voor heling van gestolen politiekleding. Ook is O. al eens veroordeeld voor het dragen van een doorgeladen wapen, waarmee ook is geschoten in een parkeergarage in Almere. Hij heeft een lang strafblad.

Het hof doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel