'Deurwaarder nam miningcomputers bitcoinfabriek in beslag'

LELYSTAD • Ma 24 september 2018 | 15:16 • Maandag 24 september 2018 | 15:16

In het onderzoek van een curator naar de geheimzinnige bitcoinfabriek in Lelystad, zijn ook bij het tweede bedrijf achter die fabriek geen miningcomputers aangetroffen. Dat blijkt uit een faillissementsverslag.

Volgens de curator zegt de eigenaar van Mining Hardware Solutions dat hij over twee zeecontainers vol zware computers beschikte. Met deze computers zou online-geld zijn gegenereerd. Maar volgens de eigenaar zijn de computers al voor het faillissement van Mining Hardware Solutions door een deurwaarder in beslag genomen, en vervolgens geveild. Ook de zeecontainers zouden zijn weggehaald. De curator gaat het verhaal van de inbeslagname van de computers verder onderzoeken.

Mining Hardware Computers bestond sinds februari 2017 en werd eind vorige maand failliet verklaard. Dat gebeurde op verzoek van mensen die geld in de fabriek hadden gestoken. Ze zouden meedelen in de opbrengst, maar kwamen in actie toen die geldstroom opdroogde. Om dezelfde reden werd Koinz Trading, een ander bedrijf achter de bitcoinfabriek, al eerder failliet verklaard. De investeerders willen alsnog hun geld of de bitcoincomputer waar ze in geïnvesteerd hebben.

Te weinig administratie
Volgens de curator heeft Mining Hardware Solutions te weinig administratie aangeleverd om een goed beeld van de financiële situatie te krijgen. Zo beschikte het bedrijf ook over zogenoemde bitcoin-wallets, maar ontbreekt over deze financiële tegoeden op internet nog informatie.

Belastingdienst
Na het faillissement hebben zich bij de curator 10 investeerders gemeld. Volgens de curator gaat het in de meeste gevallen om mensen die tegen Koinz Trading ook al een vordering hadden ingediend. Samen zeggen zij nog ruim 1,7 miljoen euro tegoed te hebben. Daarnaast heeft de Belastingdienst een vordering van ruim 333.000 euro tegen Mining Hardware Solutions ingediend.

Geen bedrijfsmiddelen in pand.
Mining Hardware Solutions huurde een pand aan de Chroomstraat in Lelystad, maar zou daar van de verhuurder sinds eind vorig jaar al niet meer in hebben gemogen. De curator zegt in het pand geen andere bedrijfsmiddelen te hebben aangetroffen. De zakelijke bankrekening die het bedrijf had, is volgens de curator voor het faillissement al opgezegd. Dat geldt ook voor de overeenkomsten die de eigenaar met diverse autoleasebedrijven had gesloten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel