MC Groep nog dieper in financiële problemen

FLEVOLAND • Di 9 oktober 2018 | 16:45 • Dinsdag 9 oktober 2018 | 16:45

De financiële situatie van de MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Dronten, Emmeloord en Urk is vorig jaar verder verslechterd. En dat leidt tot interne strubbelingen. De ziekenhuizen leden een verlies van een miljoen euro en het eigen vermogen nam ook verder af naar -4,6 miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2017, dat pas deze week is gepubliceerd.

Over 2016 leden de ziekenhuizen een verlies van 3,7 miljoen euro, maar was het eigen vermogen ook iets gunstiger (-3,6 miljoen). Al verbeterde het resultaat uit gewone bedrijfsvoering iets, toch spreken de nieuwe bestuursvoorzitter Sjoerd de Blok en de accountant in het verslag hun zorgen uit, dat het voortbestaan van de MC-ziekenhuizen onzeker is, wanneer er geen maatregelen worden genomen.

Transitieplan
Die zorgelijke situatie was voor de vorige directie en raad van toezicht eerder dit jaar reden om een plan te maken om uit de problemen te komen. De directie maakte dit eind juli al bekend. Het transitieplan wordt op dit moment besproken met alle betrokken partijen binnen en buiten de ziekenhuizen. Sjoerd de Blok wil er daarom in het openbaar nog niets over zeggen. Wel schrijft hij in het jaarverslag dat verkoop van gebouwen en andere bezittingen tot de mogelijkheden behoren.

Afspraken met banken en verzekeraars
In het plan staan afspraken met de banken en zorgverzekeraars. Met huisbankier ING is overeengekomen dat MC een lening van zes miljoen euro voorlopig niet hoeft af te lossen. Zilveren Kruis zei in augustus al tegen Omroep Flevoland dat MC IJsselmeerziekenhuizen eerder voorschotten krijgt voor geleverde zorg. Dit heeft geholpen de financiële positie te versterken.

Verscherpt toezicht
De discussie over de financiën heeft geleid tot interne bestuurlijke en organisatorische strubbelingen. Omdat die deze zomer aanhielden, heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd de MC IJsselmeerziekenhuizen op 6 augustus voor een half jaar onder verscherpt toezicht geplaatst. De inspectie deed dit uit vrees dat de kwaliteit van de zorg in gevaar zou komen door de problemen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel