Forse kritiek op miljoenenverlies Floriadewijk

ALMERE • Di 9 oktober 2018 | 17:59 • Dinsdag 9 oktober 2018 | 17:59

Oppositiepartijen in Almere zijn onaangenaam verrast door de ruim 7 miljoen euro die de Floriadewijk extra gaat kosten. Het is de partijen ook een doorn in het oog dat er in de nieuwe wijk veel minder sociale woningbouw komt dan gepland.

Na afloop van de Floriade in 2022, wordt een nieuwe wijk op het terrein aan het Weerwater gebouwd. De verkoop van de grond aan projectontwikkelaar Amvest heeft miljoenen minder opgeleverd dan verwacht. De deal met Amvest moest Almere 1 miljoen euro winst opleveren, maar dat is een verlies van 7,6 miljoen euro geworden.

Kansloze deal
Volgens raadslid Marco de Kat van Leefbaar Almere is er sprake van een kansloze deal met Amvest. De deal kost de gemeente miljoenen extra en de gemeente krijgt er niets nieuws voor terug. Fractievoorzitter Hans Everhard van de SP benadrukt dat de gemeente aanvankelijk 10 miljoen euro in de Floriade zou steken. "Daar zitten we al ver overheen en de SP is dan ook niet van plan akkoord te gaan met nog eens 7 miljoen." Al dat geld had volgens de SP beter besteed kunnen worden aan de 12.000 Almeerse gezinnen die in armoede leven.

Voor het blok gezet
Leefbaar Almere, SP en Partij voor de Dieren (PvdD) zijn ook teleurgesteld dat er in de wijk geen 30% sociale woningbouw komt, maar 20%. Amvest wil wel meer sociale woningen bouwen maar dan kost dat de gemeente nog eens 4,2 miljoen. Dat is volgens Jesse Luijendijk van de PvdD niet volgens de afspraak. Hij voelt zich voor het blok gezet: of meer geld uitgeven of genoegen nemen met minder sociale woningbouw.

In de hoogte
De gemeente Almere kan het verlies op de Floriadewijk compenseren door veel meer dan de geplande 660 woningen toe te staan. Volgens adviesbureau Andersson Elffers Felix (AEF) zouden er nog zeker duizend woningen bij kunnen. Maar dat is voor veel partijen geen optie. Volgens PVV-fractievoorzitter Toon van Dijk kunnen zoveel woningen alleen worden gerealiseerd als er in de hoogte wordt gebouwd en dan blijft er niets over van het oorspronkelijke plan. Ook SP, Partij voor de Dieren en Leefbaar zien het bouwen van extra woningen niet zitten. Leefbaar Almere vindt dat we de wijk maar moeten laten voor wat het is. Volgens Marco de Kat moet Almere zich richten op het evenement Floriade en dan zien we daarna wel wat er met de bouwrijpe grond gaat gebeuren.


Paniek
Over het evenement zelf bestaan ook de nodige zorgen. De Floriade is een tentoonstelling waar landen en steden zich presenteren. Maar Toon van Dijk (PVV) noemt het zorgwekkend dat uit een tussenrapportage van adviesbureau AEF blijkt dat nog volstrekt onduidelijk is hoeveel belangstelling er is vanuit het buitenland. Eveneens zorgwekkend vindt hij dat er volgens AEF bij de BV Floriade een gebrek is aan mensen met kennis van het organiseren van grootschalige evenementen. Volgens Van Dijk is er in het stadhuis totale paniek uitgebroken en is er geen geloof meer in de goede afloop van de zaak.

Coalitie
Hoe de coalitiepartijen denken over overeenkomst met Amvest is nog onduidelijk. De fractievoorzitters van VVD, D66 en ChristenUnie willen de overeenkomst nog goed bestuderen en vinden het te vroeg voor een reactie. De fractievoorzitters van PvdA en GroenLinks waren niet bereikbaar voor een reactie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel