Noordoostpolder mag meeste landbouwgrond gebruiken voor zonneparken

FLEVOLAND • Wo 10 oktober 2018 | 15:06 • Woensdag 10 oktober 2018 | 15:06

De Flevolandse gemeenten hebben onderling afspraken gemaakt over de verdeling van landbouwgrond voor zonneparken. In totaal is er ruim 500 hectare landelijk gebied beschikbaar gesteld door de provincie. De gemeenten moesten het onderling eens worden over de manier waarop ze de parken over de provincie gaan verdelen. En dat is gelukt.

- Noordoostpolder: 147 hectare
- Almere: 125 hectare
- Dronten: 110 hectare
- Zeewolde: 95 hectare
- Lelystad: 50 hectare
- Urk: 4 hectare

De gemeenten verwachten dat alle plannen voor zonneparken op hun grondgebied eind 2019 concreet zijn. Als alle grond vergeven is, wil de provincie nog eens 500 hectare landelijk gebied beschikbaar stellen voor initiatieven voor zonneparken.

Meer duurzame energie opwekken
Eind 2017 besloot de provincie om zonneparken op landbouwgrond toe te staan. Dat was voor die tijd verboden. Door landelijk gebied beschikbaar te stellen voor zonne-energie, wil de provincie bijdragen aan de opgave om meer duurzame energie op te wekken. Voorheen was de provincie tegen zonneparken op landbouwgrond, omdat Flevolandse grond erg geschikt is voor akkerbouw. Maar na overleg met gemeenten, maatschappelijke organisaties en initiatiefnemers van zonneparken ging het provinciale bestuur overstag.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel