Opnieuw vertraging voor grootste zonnepark van Flevoland

NOORDOOSTPOLDER • Wo 28 februari 2024 | 11:43 • Woensdag 28 februari 2024 | 11:43

De komst van Zonnepark Westermeerdijk in Noordoostpolder is met een jaar vertraagd. Dat meldt ontwikkelaar Novar. De bouw van het grootste zonnepark van Flevoland moest begin dit jaar beginnen, maar dat wordt begin volgend jaar. Het wachten is op het Rijksvastgoedbedrijf dat een groot deel van de gronden nog in bezit heeft en op de goedkeuring van de ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken, aldus Novar.

Tussen de binnendijkse windmolens van Windpark Noordoostpolder moeten 400.000 zonnepanelen komen te liggen. Het is een gebied van zo'n acht kilometer lang. Deze grond ligt tussen de windmolens en is om die reden minder rendabel en lastiger te bewerken door machines.

De kavels zijn deels in handen van het Rijksvastgoedbedrijf, het andere deel is in bezit van agrariërs. Zowel eigenaren als pachters doen mee aan het zonnepark, zegt Novar. 

'Zonnepark komt er ondanks vertraging'
Het zonnepark moest vanaf eind 2021 worden aangelegd. Door de toegenomen grondstofprijzen en stijgende rente werden vervolgens de plannen aangepast: het zou begin 2024 worden. Daar komt nu de nieuwe vertraging bij.

"Het zijn omvangrijke processen", verklaart Emile Janssens van Novar. "Het is grond voor agrarisch gebruik en die gronden moeten worden vrijgegeven door het Rijksvastgoedbedrijf. Al met al staat de businesscase overeind en zijn wij voornemens het zonnepark te realiseren." 

Onderzoek naar impact
Door de aanwezigheid van Windpark Noordoostpolder liggen er al kabels in de grond om de zonnestroom af te voeren naar het elektriciteitsnet. Op het net is al ruimte gereserveerd voor het zonnepark. De panelen mogen 25 jaar blijven liggen. In de eerste vijf jaar doen de Wageningen Universiteit (WUR) en TNO onderzoek naar de impact van een zonnepark op agrarische grond, zegt Novar.

Kennisontwikkeling is namelijk één van de voorwaarden van de overheid om toestemming te geven voor het zonnepark, aldus de ontwikkelaar.

Zonnepark Noordermeerdijk

Nog meer zonnepanelen op komst
Zonnepark Westermeerdijk moet begin 2026 klaar zijn. De opbrengst gaat naar Novar en de deelnemende agrariërs. Wie de energie gaat opkopen is nog niet duidelijk.

Later dit jaar begint verderop langs de dijk de aanleg van een zonnepark van afvalverwerker HVC: Noordermeerdijk. Dat park tussen Creil en Lemmer bestaat uit 200.000 zonnepanelen. De zonnepanelen komen deels tussen de windmolens te liggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel