Poeliers en horeca weten wel raad met hertenvlees

FLEVOLAND • Wo 17 oktober 2018 | 20:42 • Woensdag 17 oktober 2018 | 20:42

Het is geen probleem om een bestemming te vinden voor het hertenvlees dat op de markt komt door het afschieten van duizend edelherten in de Oostvaardersplassen. De provincie wil het vlees verkopen aan poeliers. En die kunnen dat gemakkelijk kwijt aan de horeca.

Dat het aanbod van hertenvlees tijdelijk sterk toeneemt, zal de markt volgens poelier Fred Kamphuis in Apeldoorn niet ernstig verstoren. "Duizend herten in één keer is wel veel, maar wanneer je dat over enkele maanden spreidt is het goed te doen."

Import uit Nieuw-Zeeland
Kamphuis verwerkt herten die op de Veluwe worden afgeschoten. Maar de vraag is groter dan het binnenlandse aanbod. “We importeren veel vlees uit Nieuw-Zeeland, waar de herten als koeien worden gehouden. Zonde, want de herten in Nederland zijn van veel betere kwaliteit."

De toekomst van de edelherten in de Oostvaardersplassen ligt nog in de handen van de rechter. Die beslist op 5 november of jagers mogen beginnen het het afschieten van de dieren. De bedoeling is dat zich daar vier tot tien jagers mee bezighouden. Om het dierenleven zo weinig mogelijk te verstoren moet dat in korte tijd gebeuren.

Afgeschoten dieren krijgen loodje
Op de Veluwe is het gebruikelijk dat jagers voordat ze een dier schieten, beoordelen of het gezond is. Kamphuis: “Daarna kijken ze aan de hand van de organen nogmaals of het hert geschikt is voor consumptie. De afgeschoten herten krijgen een loodje, waarop staat naar welke poelier het dier gaat."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel