Buurziekenhuizen houden rekening met sluiting IJsselmeerziekenhuizen

NOORDOOSTPOLDER • Wo 24 oktober 2018 | 12:08 • Woensdag 24 oktober 2018 | 12:08

De verschillende ziekenhuizen in de regio Flevoland houden rekening met het omvallen van de MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk. De MC Groep heeft dinsdag uitstel van betaling gekregen en stevent af op een faillissement.

De Antonius Zorggroep in Sneek verwacht dat het MC Dokter Jansencentrum in Emmeloord sluit. Antonius heeft ook een dependance aan de Urkerweg in Emmeloord en verwacht dus meer patiënten uit Noordoostpolder en Urk te moeten opvangen.

Tot voor kort was er sprake van dat Antonius en MC Groep zouden gaan samenwerken in het Dokter Jansen Centrum in Emmeloord, maar de situatie is nu zo veranderd dat dat plan zo goed als afgeschreven is, zegt Marcel Kuin, bestuursvoorzitter bij Antonius Zorggroep.

Nieuw gezondheidscentrum
Daarom richt Antonius zich nu op een compleet nieuw gezondheidscentrum in Emmeloord."Met een goede dagbehandeling, laboratorium, röntgenafdeling en ook samen met bijvoorbeeld huisartsen, revalidatiecentrum en ouderenzorg", licht Kuin toe.

Een nieuw gezondheidscentrum is een plan voor de lange termijn, maar ook op korte termijn verwacht Antonius patiënten van het Dokter Jansencentrum te kunnen opvangen. "Door langere spreekuren te draaien in de avonden en weekenden bijvoorbeeld, maar er zal ook extra apparatuur aangeschaft moeten worden", vertelt Kluin.

Sollicitanten
Daarnaast verwacht de bestuursvoorzitter nieuw personeel aan te nemen. Hoewel er landelijk een tekort is aan medisch personeel, verwacht hij wel nieuwe medewerkers aan
te kunnen trekken. "We merken nu al dat zich nieuwe mensen melden", vertelt hij. "We hebben vandaag de eerste telefoontjes gehad van medewerkers die zich melden en vragen of er ook plek is bij ons. Dan gaat het bijvoorbeeld om een arts, maar ook
om polipersoneel. We zeggen dan dat ze welkom zijn om een brief te sturen, we moeten natuurlijk eerst even kijken hoe het allemaal gaat lopen", vertelt Marcel Kuin.

Flevoziekenhuis Almere
Het Antonius Ziekenhuis is niet de enige zorginstelling die nadenkt over de situatie bij de MC Groep. Een woordvoerder van het Flevoziekenhuis in Almere laat weten met andere ziekenhuizen, zorgverzekeraars en de bewindvoerder in gesprek te zijn over de kwestie. Die gesprekken hebben volgens de woordvoerder nog een inventariserend karakter.

Ziekenhuis St Jansdal Harderwijk
Ook Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk erkent dat de situatie rond de IJsselmeerziekenhuizen precair wordt. Al enige tijd is duidelijk dat de continuïteit van zorg vanuit de MC Groep in gevaar is, laat een woordvoerder van St Jansdal weten. De zorg die het ziekenhuis samen met de MC Groep in Dronten geeft, blijft volgens de woordvoerder gegarandeerd. Juist vanwege de aanwezigheid van St Jansdal.

Het aantal patiënten uit Flevoland dat het ziekenhuis in Harderwijk ontvangt neemt ook toe. Het aantal verwijzingen van huisartsen in Lelystad, Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant is dit jaar al 14% meer dan in 2017. Ook het aantal sollicitanten uit Lelystad is volgens St Jansdal toegenomen.

Het ziekenhuis is in gesprek met zorgverzekeraars om goede zorg in Flevoland te blijven bieden, maar zal dat niet tot elke prijs doen. Hulp bieden mag niet ten koste gaan van de eigen bedrijfsvoering, zegt de woordvoerder.

Isala Zwolle
Ziekenhuis Isala in Zwolle heeft woensdagmiddag overleg gehad met zorgverzekeraar Zilveren Kruis over de ontstane situatie. Het ziekenhuis is gevraagd een bijdrage te leveren aan de zorg in Flevoland als de MC Groep failliet gaat. Hoe die bijdrage er uit komt te zien, is niet bekend. Een woordvoerder van Isala weet ook niet wanneer er meer duidelijkheid komt

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel