Ingrijpende renovatie gemeentehuis kost 24 miljoen

DRONTEN • Do 25 oktober 2018 | 9:07 • Donderdag 25 oktober 2018 | 9:07

Het 36 jaar oude gemeentehuis van Dronten gaat op de schop. Het college van burgemeester en wethouders wil in totaal 24 miljoen euro uittrekken om het gebouw ingrijpend te renoveren. Daarvan is 20 miljoen bedoeld voor de verbouwing. De tijdelijke verhuizing van de ambtenaren kost vier miljoen.

In de plannen van het college verdwijnen de aparte werkkamers van de ambtenaren. Door letterlijk muren te doorbreken moeten ambtenaren, burgers en ondernemers elkaar sneller en beter vinden, stellen B en W. Ook worden de ICT-voorzieningen volledig mobiel gemaakt, zodat er flexibel kan worden gewerkt.

Ook de raadzaal wordt aangepakt. Die is nu slecht toegankelijk en er komt een andere, meer flexibele vergaderopstelling.

Betere klimaat om te werken
De verbouwing wordt ook aangegrepen om het gemeentehuis te voorzien van een klimaatbeheersysteem. Volgens het college zijn de technische installaties verouderd en moeten ze binnen vijf jaar vervangen worden. Het pand voldoet nu op veel punten niet aan de Arbo-normen rond de temperatuur en luchtbehandeling. "De gemeente Dronten wil een goede werkgever zijn met een prettig werkklimaat. Van een goede klimaatbeheersing was de afgelopen jaren geen sprake, hoog tijd dus om daar nu wat aan te doen", stelt wethouder Oosterveld.

Geen aardgas, wel zonnepanelen
Na de renovatie zal het gemeentehuis aardgasloos zijn. Het is de bedoeling het gebouw energieneutraal te maken. Daarvoor zijn plannen ontwikkeld om de parkeerplaats achter het gemeentehuis te overkappen met zonnepanelen..

Dronten kan de verbouwing betalen uit de reserves. In september bleek uit de begroting dat er 70 miljoen euro aan vrij besteedbare reserves in kas zit. Als de gemeenteraad op 29 november instemt met de verbouwing, worden de plannen in het voorjaar van 2019 uitgewerkt. Daar zullen de Drontenaren inspraak in krijgen. In de zomer verhuizen alle medewerkers dan naar een tijdelijke andere werkplek. Dat kunnen bestaande panden in het centrum zijn of zogenoemde port-a-cabins, tijdelijke gebouwen.

De renovatie zal naar verwachting ruim een jaar duren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel