Kunstwerken uit oude gemeentehuis naar nieuw onderkomen

DRONTEN • Do 26 augustus 2021 | 9:18 • Donderdag 26 augustus 2021 | 9:18

Een deel van de kunstwerken die niet meer passen in het gerenoveerde gemeentehuis in Dronten, krijgen donderdag een nieuwe bestemming. Ze gaan bijvoorbeeld naar lokale partijen zoals De Meerpaal, het Mechanisch Erfgoed Centrum Dronten en Flevomeer Bibliotheken.

Het gemeentehuis in Dronten is tussen eind 2019 en begin dit jaar flink verbouwd. Voor de renovatie stonden en hingen er 145 kunstwerken in het gebouw. Deze zijn allemaal opnieuw bekeken en beoordeeld om te zien of er plek voor was in het gerenoveerde gebouw, legt wethouder Ton van Amerongen uit. Voor 36 kunstwerken was dat het geval. Voor de overige 109 is een nieuw onderkomen gezocht. Dat zijn bijvoorbeeld schilderijen, kunstwerken en fotocollages. "Dus heel divers", zegt wethouder Van Amerongen.

Wethouder Van Amerongen samen met Ted Baars, zoon van kunstenaar Theo Baars

Ted Baars, zoon van kunstenaar Theo Baars, was vandaag bij de verhuizing van de schilderijen. Twee werken van zijn vader gaan naar de De Meerpaal. "Mijn vader is vorig jaar overleden, in maart. Nu de schilderijen naar de Meerpaal gaan vind ik dit een heel bijzonder moment."

Als de schilderijen geen nieuwe plek hadden gevonden had hij ze graag zelf willen hebben. "Het liefst wil ik alle schilderijen van mijn vader zelf hebben. Maar hij heeft er meer als 1000 gemaakt. Om al die schilderijen zelf te hebben dat is een onbegonnen zaak. Ik heb thuis nog heel veel werk van hem, dus hij is wel continue om mij heen."

De werken gaan deels naar lokale organisaties. Ook gaat er een aantal kunstwerken naar landelijke musea, bijvoorbeeld De Fundatie in Zwolle en het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. De kunstwerken die nog geen nieuw huis hebben, worden geveild.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel