Provincie: financiële problemen MC Groep kwamen als verrassing

FLEVOLAND • Do 25 oktober 2018 | 21:27 • Donderdag 25 oktober 2018 | 21:27

De grote financiële problemen van de MC IJsselmeerziekenhuizen kwamen begin deze week voor de provincie Flevoland als een verrassing. Dat was donderdagavond de boodschap van gedeputeerde Harold Hofstra tijdens een ingelaste vergadering in het provinciehuis.

"De snelheid waarmee dit is gegaan, hebben wij van te voren op geen enkele manier zien aankomen. Wij hebben geen signalen gekregen dat het op dit tempo en op deze manier zou gebeuren," zei hij over het donderdag uitgesproken faillissement.

Lening kwijtgescholden
Sinds 2015 heeft de provincie geen formele verbintenis meer met de MC IJsselmeerziekenhuizen. In dat jaar werd besloten een lening kwijt te schelden die in 2009 was afgegeven toen de ziekenhuizen op dat moment in zwaar weer verkeerden.

Druk uitoefenen op 'Den Haag'
Hofstra deed een oproep richting Statenleden om bij hun partijgenoten en contacten in Den Haag erop aan te dringen dat er iets moet gebeuren. In Lelystad klonk woensdag eenzelfde soort geluid. De invloed van de provinciale en lokale politiek op de gang van zaken lijkt beperkt. Als er politieke actie ondernomen wordt, dan zal die vanuit Den Haag moeten komen.

Alle partijen - van links tot rechts - schaarden zich achter een motie die het college oproept om aan minister Bruno Bruins duidelijk te maken dat een ziekenhuis voor Lelystad en de regio van groot belang is.

Aanstaande woensdag komt de kwestie aan de orde in een reguliere vergadering van de Tweede Kamercommissie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel