'Zwangere vrouw eerder naar ziekenhuis'

URK • Vr 26 oktober 2018 | 16:17 • Vrijdag 26 oktober 2018 | 16:17

Verloskundigen op Urk moeten sneller beslissen of een vrouw tijdens een thuisbevalling toch naar het ziekenhuis moet. Dat zegt verloskundige Karine van der Heijden van verloskundigenpraktijk Madelief op Urk. Nu de afdeling verloskunde van het MC Zuiderzee deze week per direct is gesloten, moeten barende vrouwen over een langere afstand vervoerd worden om bij een ziekenhuis te komen.

Reistijd
Volgens Van der Heijden duurde het zo'n 25 minuten om vrouwen naar Lelystad te brengen. Nu de optie Lelystad is weggevallen, is de reistijd voor deze vrouwen ongeveer verdubbeld, omdat ze naar ziekenhuizen in Sneek, Heerenveen of Zwolle gebracht moeten worden.

Anticiperen
Op dit moment is het volgens Van der Heijden nog wel verantwoord om thuis te bevallen. "Voor ons werk betekent dat vooral dat we moeten anticiperen", zegt ze. "Wanneer we denken dat we een ziekenhuis nodig hebben, zullen we op tijd moeten vertrekken met barende vrouwen. Wanneer we problemen denken te zien aankomen, zullen we sneller zorgen dat we in een ziekenhuis komen. We kunnen nu niet meer zeggen: we kijken het nog een paar weeën aan."

Ambulances
Van der Heijden denkt dat ze vaker een ambulance moet inzetten om een zwangere vrouw snel naar een ziekenhuis te krijgen. Nu is dat nog geen probleem, maar als de MC IJsselmeerziekenhuizen dichtgaan, wordt de druk op het ambulancevervoer groter en kan het zijn dat er geen ambulance beschikbaar is. Een oplossing kan volgens Van der Heijden zijn dat er extra ambulances komen. Ze ziet meer oplossingen maar is daarover nog met verschillende instanties in overleg.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel