CDA in Tweede Kamer wil dat onderste steen boven komt over MC Groep

FLEVOLAND • Zo 28 oktober 2018 | 16:27 • Zondag 28 oktober 2018 | 16:27

Het landelijke CDA heeft vragen gesteld aan de verantwoordelijk minister, Bruno Bruins, over het faillissement van de MC ziekenhuizen. Het CDA vindt het ook belangrijk dat ziekenhuiszorg in Lelystad behouden blijft. Volgens de regeringspartij is er nog veel onduidelijk en moet de onderste steen boven komen. De partij vraagt zich onder andere af 'Waarom wist de minister hier niks van en wat is de rol geweest van de zorgverzekeraars dat dit zo abrupt is gegaan?’

CDA-woordvoerder Joba van den Berg: "Het is heel erg wat hier is gebeurd, zeker voor de patiënten die nu worden overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Maar ook voor de mensen die er werken en voor de familieleden en mantelzorgers van de patiënten. Zij hebben zonder waarschuwing te horen gekregen dat de ziekenhuizen sluiten. En medewerkers zijn van de één op de andere dag hun baan kwijt. Dit had voorkomen moeten worden."

CDA eist antwoorden
De regeringspartij heeft vragen gesteld aan de minister voor Medische Zorg (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en wil dat deze nog voor het spoedoverleg aanstaande woensdag beantwoord worden. Het CDA wil dat de minister komt met een historisch feitenrelaas. Een opsomming dus, van wat er de laatste maanden gebeurd is, voorafgaand aan het faillissement van de ziekenhuisgroep.

Zorg voor iedereen bereikbaar
Volgens het CDA moet zorg voor iedereen bereikbaar, betaalbaar en beschikbaar zijn in heel Nederland. De partij wil dan ook dat de minister er op toeziet dat de gesprekken tussen de ziekenhuisbesturen in de regio en de zorgverzekeraars goed verlopen en dat de minister daar nauw bij betrokken is. Ook regionale bestuurders moeten volgens de coalitiepartij worden betrokken bij het vinden van oplossingen om goede zorg in de regio te waarborgen.

PVV wilde al parlementair onderzoek
Eerder deze week vroeg de PVV in de Tweede Kamer al om een parlementair onderzoek naar de zorg. PVV-Kamerlid Fleur Agema riep daartoe op in het Radio 1-programma 1op1. "Het loopt spaak, iedereen ziet het. De werking van het systeem moet worden onderzocht."

Het PVV-Kamerlid probeerde eerder deze week ook om de herfstvakantie voor de Tweede Kamer te onderbreken, omdat ze vond dat het parlement zich moest buigen over het faillissement van de ziekenhuizen. Maar het voorstel van Agema kon alleen op steun rekenen van GroenLinks en de PvdA. "Daar ben ik ongelooflijk kwaad over", reageerde Agema.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel