Eigenaar jachthaven Haddock wordt mogelijk uitgekocht

ALMERE • Ma 29 oktober 2018 | 19:29 • Maandag 29 oktober 2018 | 19:29

Eigenaar Philippe van Thiel van de Almeerse Jachthaven Haddock wordt mogelijk uitgekocht door de gemeente Almere. Dat liet de gemeente maandag weten tijdens een civiele rechtszaak in Lelystad. Gesprekken over het eventueel uitkopen van de eigenaar moeten nog wel gevoerd worden.

Haddock Watersport is gevestigd aan het Weerwater. In 2022 wordt de wereldtuinbouwtentoonstelling de Floriade daar gehouden. Haddock raakt zijn botenopslagplek daardoor hoogstwaarschijnlijk kwijt.

De grond wordt al jaren gehuurd van de gemeente, maar die heeft de huurovereenkomst beëindigd omdat er bomen geplant moeten worden voor de Floriade. De grond wordt op dit moment nog wel gebruikt door de eigenaar van Haddock omdat de gemeente het terrein niet mag ontruimen. Dat besliste de rechtbank Midden-Nederland in maart.

Volgens de ondernemer is het wegvallen van de botenopslagplek de doodsteek voor zijn bedrijf omdat booteigenaren dan uitwijken naar andere jachthavens. Ze kunnen niet meer in de winter hun boten opknappen op de werf, en komen ook niet meer in het café voor een hapje en een drankje. Volgens Van Thiel vervalt daarmee de samenhang tussen de onderdelen van Haddock.

Alternatieven voor de huidige botenopslag
De gemeente heeft een ander stuk grond aangeboden voor de botenopslag. Ook kwam Almere met het idee voor een stellage waarin de boten opgestapeld kunnen worden. Beide opties zijn volgens de eigenaar geen goed idee. Verder zei hij tijdens de rechtszaak ontevreden te zijn dat hij een surfstrand is kwijtgeraakt, ook door de aanleg van de Floriade.

Vervuilende dieselboten moeten verdwijnen
Naast het wegvallen van de botenopslag op de huidige plek, heeft de gemeente ook eisen gesteld voor de toekomst van Haddock. Daar is Van Thiel niet blij mee. De gemeente wil dat er vanaf de Floriade geen boten met vervuilende dieselmotoren meer in de haven liggen. Ook dat is voor booteigenaren een reden om te vertrekken, zo zegt Van Thiel. Boten met een elektrische motor kunnen namelijk niet goed varen op het Weerwater vanwege alle waterplanten.

Gesteggel
Van Thiel en de gemeente Almere liggen al langere tijd met elkaar overhoop. Als gevolg daarvan zijn er twee rechtszaken aangespannen tegen de gemeente. De zaak van maandag was civiel. De andere rechtszaak dient sinds mei bij de Raad van State.

De gemeente zei tijdens de rechtszaak graag te willen praten over een oplossing. Van Thiel zegt dat hij vaak heeft geprobeerd om te overleggen. Dat liep volgens hem altijd op niets uit. Na afloop van de zitting maandag spraken de partijen af in gesprek te gaan. Als ze er uitkomen, vervallen beide rechtszaken tegen de gemeente.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel