'Dubbele pet Loek Winter nekte ziekenhuizen'

LELYSTAD • Di 6 november 2018 | 1:38 • Dinsdag 6 november 2018 | 1:38

De MC IJsselmeerziekenhuizen zijn maandelijks forse bedragen kwijtgeraakt aan dure medicijnen, die ze niet langer vergoed kregen van zorgverzekeraars. De medicatie in kwestie werd ingekocht bij een Duits bedrijf, waar toenmalig ziekenhuiseigenaar Loek Winter banden mee had. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money.

Onderzoeksjournaliste Eelke van Ark ontdekte een aanzienlijk gat in de begroting van de IJsselmeerziekenhuizen, waaruit tussen 1 januari 2017 en 1 mei 2018 naar schatting maandelijks 300.000 euro wegstroomde. "Een gat dat eenvoudig gedicht had kunnen worden," zo schrijft ze. De totale schade die de ziekenhuizen hebben opgelopen ligt vermoedelijk tussen de 3 en 5 miljoen euro.

Duitsland
In 2011 moesten de IJsselmeerziekenhuizen fors investeren in het onderhoud van de steriele ruimtes van de ziekenhuisapotheek, waar kankergeneesmiddelen worden klaargemaakt voor toediening aan patiënten. Het ziekenhuis besloot de investering niet te doen en de medicijnen af te gaan nemen van het bedrijf Zytoservice in Hamburg. Zytoservice levert ook medicijnen aan ziekenhuizen in Duitsland. Door de taak uit te besteden bespaart het ziekenhuis geld, zo vertelt directielid Willem de Boer in 2015 in het NRC.

Kink in de kabel
Begin 2017 komt er een kink in de kabel. Door veranderende regelgeving konden de medicijnen van Zytoservice niet langer gedeclareerd worden bij zorgverzekeraars. Desondanks blijven de IJsselmeerziekenhuizen wel medicijnen inkopen. Pas na zestien maanden, in mei 2018, stapt het ziekenhuis over op chemokuren van een andere leverancier. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis bevestigt tegenover Follow the Money dat dit de IJsselmeerziekenhuizen een flinke schadepost heeft opgeleverd.

Vinger in de pap
De vraag rijst waarom het ziekenhuis doorging met 'de Duitse route' terwijl zorgverzekeraars daar niet langer de portemonnee voor trokken. Een mogelijke verklaring ligt in het feit dat toenmalig ziekenhuiseigenaar Loek Winter een Nederlandse vestiging van het Duitse Zytoservice heeft opgericht. Ook ziekenhuisdirecteur Tim Roldaan had daar een aandeel in, zo wist Follow the Money te achterhalen.

"Wanneer je aan twee kanten – zowel bij de vraag- als de aanbodzijde – als bestuurder financieel betrokken bent, vraag ik me zelfs af of je voldoet aan de onafhankelijkheidsvoorwaarden van corporate governance," zegt assistent-professor Accountancy bij de Tilburgse Universiteit, Robin Litjens daarover tegen Follow the Money. Mocht hier daadwerkelijk sprake van zijn dan is dit iets dat de curator van de inmiddels failliete ziekenhuizen moet aankaarten.

Geen reactie
Loek Winter en Tim Roldaan hebben tegen Follow the Money aangegeven niet inhoudelijk te willen reageren op het verhaal.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel