Actiegroep BLOOM naar ombudsman om pulskor

URK • Di 6 november 2018 | 11:10 • Dinsdag 6 november 2018 | 11:10

De Franse actiegroep BLOOM gaat naar de Europese ombudsman om fouten rondom de pulskorvisserij aan te kaarten. Deze vismethode wordt veel gebruikt door Urker vissers. Volgens de actiegroep heeft Nederland veel subsidie gekregen voor vistuig dat illegaal is in Europa. De ombudsman moet van de actiegroep onderzoeken of er administratieve fouten zijn gemaakt.

BLOOM zegt meer dan een jaar geleden een klacht te hebben ingediend tegen Nederland. De Europese Commissie had een jaar de tijd om er op te reageren, maar dat is volgens de actiegroep tot op heden niet gebeurd. BLOOM heeft eerder dit jaar ook een klacht ingediend bij het Europese bureau voor fraudebestrijding.

Het Europees Parlement, de Europese Commissie en de visserijministers van alle lidstaten onderhandelen momenteel over de toekomst van pulskorvisserij. Deze drie instanties proberen een compromis te bereiken over de omstreden vismethode. De Nederlandse regering is positief over pulskorvisserij. Het Europees Parlement stemde eerder dit jaar tegen deze vismethode.

Wat is pulskorvisserij?
Pulskorvisserij is een vismethode waarbij een kotter een net gebruikt waarbij elektrische pulsen worden gegeven. Deze pulsen schrikken platvis zoals schol en tong op en deze zwemmen vervolgens het net in. Bij traditionele boomkorvisserij gaan er kettingen over de bodem om de vissen op te schrikken. Pulsvisserij bevindt zich momenteel in een experimentele fase.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel