Minister: ruim vier miljoen voor behoud SEH en acute verloskunde

LELYSTAD • Vr 9 november 2018 | 17:20 • Vrijdag 9 november 2018 | 17:20

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft structureel 4,4 miljoen euro per jaar beschikbaar om de spoedeisende hulp (SEH) en acute verloskunde in Lelystad in de lucht te houden. Dat zei hij vrijdagmiddag in Dit is Flevoland.

Bruins reageerde op een stuk van zorgverzekeraar Zilveren Kruis waarin staat dat de verzekeraar geen toekomst ziet in de spoedeisende hulp en acute verloskunde in Lelystad.

Bruins benadrukt dat hij zich maximaal inspant om deze afdelingen open te houden. Daarom wil hij ook een financiële bijdrage doen "voor een reeks van jaren". Deze boodschap heeft de minister ook meegegeven aan de verschillende overnamekandidaten waar de curator mee in gesprek is.

"Als er een bijdrage van de overheid komt, zal dat geesten rijp maken om te kijken wat mogelijk is. En is dat niet dit jaar, dan later. De bijdrage wil ik wel een tijdje beschikbaar houden", zo laat de minister weten.

Naar verwachting komt er kort na het weekend meer nieuws over een mogelijke overname van de MC IJsselmeerziekenhuizen.

Deel artikel

reacties (28)

 • En maar betalen

    Ma 12 november 2018 Maandag 12 november 2018

  Minister Bruins moest eens weten hoe slecht de (gezondheid)zorg is in Nederland, tis schandalig. De zorg in Afrika is zelfs nog beter dan Nederland. Als mensen wat nodig hebben is het eerste wat ze vermelden de eigen bijdrage. Mensen gaan kappot in Nederland en in den Haag maar lachen bij een borrel. Om jullie kappot te schamen.

  reageer
 • Berend

    Za 10 november 2018 Zaterdag 10 november 2018

  Die vier miljoen is een schijntje, een fooi van wat het echt kost om de spoed en verloskunde helemaal open te houden. Daar komen zoveel meer kosten bij kijken, denk aan de ok’s En ic-bedden. Een bodemloze put, en dat voor twee patiënten per nacht.

  reageer
 • Hannes;

    Za 10 november 2018 Zaterdag 10 november 2018

  Conclusie; valse concurrentie om ziekenhuizen werkt niet; alleen maar een uitwisseling van kennis en ervaring met hoogwaardige deskundigheid; onder beheer van de overheid.!!

  reageer
 • Albert

    Za 10 november 2018 Zaterdag 10 november 2018

  En toch, het is nu 2 x in 10 jaar bewezen dat een volwaardig ziekenhuis in Lelystad niet werkt.
  10 jaar geleden werd een heel goed ziekenhuis (met toen een enorme reserve) geofferd om Lelystad overeind te houden. De laatste jaren heeft de Anthonius zorggroep bewezen wel goede zorg te kunnnen leveren in de NOP en op Urk. Dus waarom zo vasthouden aan een bewezen niet werkende constructie? Uiteindelijk is de reistijd Lelystad-Emmeloord niet langer dan de reistijd die inwoners van NOP en Urk al 10 jaar moeten rijden.
  Geef dan de Anthonius zorggroep de mogelijkheid om in de NOP uit te breiden. Ze hebben immers al aangegeven zeker voor de NOP en Urk goede spoedzorg te willen garanderen.

  reageer
 • Urkse

    Za 10 november 2018 Zaterdag 10 november 2018

  Omdat wij niet naar het Antonius willen, maar gewoon in Lelystad terecht willen blijven.

 • Harry

    Za 10 november 2018 Zaterdag 10 november 2018

  Het UWV betaalt salarissen door. De hypotheek kan dus prima betaald worden. Overstappen naar een andere werkgever is in de zorg geen enkel probleem, en kan dus ook later nog. In dat opzicht zijn de acties van St Jansdal en Flevoziekenhuis om nu personeel uit Lelystad te werven ondermaats. Maar gezien de financiële positie van St Jansdal - kan ook snel omvallen - is dat personeel na een overname van de IJsselmeerziekenhuizen door een financieel gezonde partij ook weer prima terug te trekken. St Jansdal heeft geen financiële toekomst als het Zuiderzeeziekenhuis een doorstart met een andere partij maakt. St Jansdal zal dan niet gered worden, vanwege de nabijheid van ziekenhuizen in Amersfoort, Apeldoorn, Zwolle en Lelystad. Maar ik hoop dat we gewoon geen omvallende ziekenhuizen meer mee maken, niet in deze regio, niet in Amstelveen, en niet in Zuid-Limburg.

  reageer
 • Nadia

    Za 10 november 2018 Zaterdag 10 november 2018

  Vanaf het moment dat je hoort dat je ontslagen wordt of dat je kunt verwachten ontslagen te worden, dien je in dit land te solliciteren. Dus heb je redelijkerwijs geen kans ontwikkelingen af te wachten. Daarbij komt dat aan de UWV verplichting om loonbetaling bij faillissement over te nemen een maximum bedrag is afgesproken. Een faillissement is dan ook in de meeste gevallen nadelig voor werknemers. Denk ook aan vakantiedagen en overuren die niet betaald gaan worden. De meeste verpleegkundigen zullen door de krapte op de arbeidsmarkt ook snel genoeg weer een baan vinden in een andere zorglocatie. Voor de secretariaatsmedewerkers wordt dat een veel groter probleem.

 • laat alle reacties zien
 • Frank41

    Za 10 november 2018 Zaterdag 10 november 2018

  Het steekspel is begonnen van de geldwolven, Lelystad is daarvan de dupe.

  reageer
 • KC

    Za 10 november 2018 Zaterdag 10 november 2018

  ZK wil eigenlijk dat St Jansdal de enige partij is. Dat is omdat zij ook financieel zwak is en zo meteen ook niet kan voldoen aan de omzet eis van 200 miljoen. Nu hebben zij een omzet van 160 milj. Maar of er doden vallen, omdat de afstand te groot is en elke minuut telt, intreseert hun niet. Die tijdsspanne van 45 min. is alleen maar voor verafgelegen en dun bevolkte gebieden. Dat is Flevoland niet met 220.000 inwoners in het verzorgingsgebied van het ziekenhuis in Lelystad. Het gaat bij ZK en Achmea alleen om het grote geld, hun enorme reserves en hun aandeelhouders.

  reageer
 • kees d.

    Za 10 november 2018 Zaterdag 10 november 2018

  Bruno Bruins dient het hele MC Zuiderzee te kopen en de zorg weer een staats aangelegenheid te maken.

  reageer
 • Harry

    Za 10 november 2018 Zaterdag 10 november 2018

  @Thomas: onbewezen argument. Uit cijfers van het CPB blijkt dat sinds invoering van het zorgstelsel de kosten veel harder gestegen zijn dan het BNP, en dat kan niet volledig verklaard worden uit vergrijzing. Er is dus geen enkel bewijs dat het huidige systeem efficiënt is. Wel dat de zorg in Nederland nu relatief duur is in vergelijking met veel andere landen. Waaronder GB, dat goedkoper is. En waar ik als ik wat had prima direct geholpen ben, en mijn familie ook. Ook in Spanje is het prima. Mijn ervaringen met de zorg in Nederland zijn veel negatiever.

 • Thomas

    Za 10 november 2018 Zaterdag 10 november 2018

  U denkt dat mensen geld hebben om de zorgpremies meer dan te verdubbelen door er weer een geldverslindende inefficiënte overheidsbureaucratie van te maken?

  Ja, net als in Groot-Britannië maanden en maanden wachten op een simpel onderzoek, en ga je in de tussentijd dood, jammer dan, want, socialisme.

 • SPecial

    Za 10 november 2018 Zaterdag 10 november 2018

  Een aanvulling dat gerechtvaardigd is dat er zeker eerste hulp in Lelystad gepositioneerd dient te worden.
  Als men zich aan de Europesche verdragen Maastricht,Amsterdam houd o.a. in gelijkwaardige behandeling en kansen etc. dan zou men andere keuzen moeten maken.
  Men discrimineert nu de bewoners van Lelystad en omgeving tenaanzien van de geboden kansen om de zelfde hulpverlening te krijgen dan elders in het land.

  reageer
 • Jan Joost

    Za 10 november 2018 Zaterdag 10 november 2018

  Structurele ondersteuning in een branche met marktwerking is in strijd met Europese regelgeving en dus ongeoorloofde staatssteun. Ik zou tegen andere ziekenhuizen zeggen dien een klacht in bij de Europese Commissie.

  reageer
 • Anja

    Za 10 november 2018 Zaterdag 10 november 2018

  Als je marktwerking tussen zorgaanbieders voorstaat, met als doel tegen een zo laag mogelijke prijs de beste zorg te ontvangen. En als je dus met ziekenhuizen afspreekt dat er concurrentie tussen ziekenhuizen moet plaats vinden om de kosten in de hand te houden. Als je dat beleid voorstaat is elke subsidie in welke omstandigheid en hoe goed bedoeld ook, een vorm van concurrentievervalsing. En af en toe een weekendje Parijs, Brussel, Londen of Berlijn is goed voor de Culturele ontwikkeling, zou je ook eens moeten doen.

 • Harry

    Za 10 november 2018 Zaterdag 10 november 2018

  Jan Joost: de EU-regels worden vaak verkeerd opgevat. Die regels gelden alleen voor sectoren waar inderdaad sprake is van concurrentie tussen bedrijven/organisaties op Europees niveau. Maar er zijn heel veel sectoren die zich niet op Europese schaal afspelen. Er zal niemand met een ernstig ongeval die direct hulp nodig heeft even naar Griekenland gaan om geholpen te worden. Nee, die hulp is hier en nu nodig. Dus is er geen sprake van een Europese markt, en ook niet van ongeoorloofde staatssteun. Het is net als met subsidies voor schouwburgen en zwembaden: ja, die zijn er ook commercieel. Maar geen Nederlander gaat een Nederlandse voorstelling in Frankrijk bekijken, en geen Nederlander gaat even naar Finland om daar zijnbaantjes te strekken. Dus is er geen Euripese markt, en dus mag subsidie.

 • Ed

    Za 10 november 2018 Zaterdag 10 november 2018

  Lid van de JOVD? Of gewoon een beetje in de war?

 • Adjooo

    Za 10 november 2018 Zaterdag 10 november 2018

  SEH open houden betekent hele ziekenhuis open houden! Want hoe kun je SEH bieden zonder lab, röntgenologie (botbreuken), cardiologie, chirurgie, etc.?

  reageer
 • Ray

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  Wanneer gaan de ogen open van Nederland? Zou het niet eens tijd worden om al die grote verzekeraars te boycotten? Kijken wat er dan gaat gebeuren, het zijn de grootste oplichters!!!!

  reageer
 • Ben

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  Daar is meneer lekker vlot mee....
  Ik zou als werknemer niet hierop gaan zitten wachten. Die mensen hebben ook financiële verantwoordelijkheden zoals hypotheek etc....
  Ik zou al lang ergens anders een baan gevonden hebben....
  Geen personeel => geen doorstart.
  Dus straks gaat hij nog roepen dat het niet aan hem lag maar aan de welwillendheid van het personeel. Schijnheilige....

  reageer
 • Hannes;

    Za 10 november 2018 Zaterdag 10 november 2018

  Ziekenhuizen vallen onder een overkoepelende organisatie, waar velen bedrijven zich bij aan kunnen sluiten!
  Dus als een ziekenhuis omvalt, neemt het velen bedrijven mee!! "Schijnheiligheid ligt bij de marktwerking!!"

 • Flevolander

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  Gemeentehuis dronten wordt verbouwd voor 24miljoen.
  Wel een vliegveld en niet eens een ziekenhuis, kans loos besluit.

  reageer
 • Me

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  Nu met zn allen naar een andere verzekeraar!!!!

  reageer
 • Roel

    Za 10 november 2018 Zaterdag 10 november 2018

  Dat gaat niet gebeuren @Roel. Het overgrote deel van de Achmea verzekerden zal die moeite niet nemen. En al zou dat wel zo zijn: onderzoek heeft uitgewezen dat de Lelystedelingen benedengemiddeld gezond zijn, dus verzekeraars zijn die risico's liever kwijt dan rijk.

 • @roel

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  Moet jij eens opletten als duizenden mensen overstappen!

 • Roel

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  Die zal daar echt niet van wakker liggen!

 • Alexandros

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  Inderdaad wel handig dat die twee zaken in Lelystad blijven. Inderdaad niet rendabel, maar dat valt te verwachten van een stad in een gemeente die nog steeds niet aan de 100.000-inwonersnorm van het Rijk kan voldoen.

  reageer
 • Stefan

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  Ik reageer hierbij op een bericht van Mark. Het is te merken dat deze meneer niks weet over statistische gegevens maar ten eerste is het stadshart in Almere veel succesvoller dan Lelystad. Is het aantal logistieke bedrijven in Almere hoger. En laten we eerlijk wezen Almere en Lelystad stellen toeristisch niks voor. Toeristen komen echt niet voor de stad Lelystad. Hooguit voor Bataviastad maar toeristen weten dan echt niks over lelystad.

 • Mark

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  100.000 inwoners is de toekomstvisie, niet een doel dat nu al behaald zou moeten zijn. De groei van Lelystad is niet zoals de schaalsprong in Almere, gelukkig maar, zou ik bijna willen zeggen. Je ziet in Almere dat een snelle groei niet hoeft te betekenen dat een stad succesvol is, Lelystad staat immers nog altijd voor op verschillende belangrijke aspecten (toerisme, statistisch gezien zelfs industrie en logistiek, en recreatie/groen, etc)
  Dit probleem heeft niks met de stad te maken, er zijn grotere en belangrijkere ziekenhuizen die op omvallen staan in totaal andere gebieden. Een lastig stelsel en structurele problemen binnen het bestuur zijn eerder de oorzaak.

 • Stephan

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  Bij een dreiging omvallen van een bank zijn er wel tientallen miljoen beschikbaar want stel je voor dat rijken er onder zouden lijden. Maar nu met wegvallen van een ziekenhuis een enkele miljoen maar laten we vooral de statushouders wel een huis vol luxe apparatuur geven.....

  reageer
 • Rien

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  Chapeau minister, ik denk dit met deze bijdrage een doorstart wel haalbaar is

  reageer
 • Mar

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  Achmea speelt een vies spelletje, dit was precies wat zij wilden.

  reageer
 • Hannes

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  En nu meer geld naar de Floriade en die woonwijk.

  reageer
 • Dirk

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  voor dat geld dan naar jou toe , leg jij dan even 28 miljoen neer voor de flopiade en de woonwijk .

 • Hannes;

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  Dat is dan een heel slecht idéé:

 • Jaap

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  Dat zal zeker nodig voor het fantastische feest, waar we allemaal van kunnen gaan genieten. Almeerders, wij zijn trots op jullie!

 • Hannes;

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  Leuk bedacht.

 • Roebie

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  Schandalig dat dit gebeurd,er gaat zoveel geld naar het buitenland,laten ze dat hier besteden

  reageer
 • Piet

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  Dan doen ze nu dus...

 • Janpeter

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  Goed nieuws!!!!!...Stomme gedoe met die Zilverkruis....nu meewerken Zilverkruis

  reageer
 • Hannes;

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  Hopelijk is dan deze bijdrage "voor een reeks van jaren," met alle continuiteit verbetering; het einde van de zo debacle marktwerking!

  reageer
 • Hans

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  Goed nieuws. Dat is iets waar we wat mee kunnen.
  Dus heren van de zorgverzekeraars; doe je best om een overname te doen slagen!
  Ga niet zitten mieren en zeuren.
  Hopende op een goede uitkomst.

  reageer
 • Mars

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  Wie zit er nou aan het stuur. De minister of Achmea?

  reageer
 • Harry

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  Structureel geld van de minister. Goed nieuws.

  reageer
 • Harry

    Za 10 november 2018 Zaterdag 10 november 2018

  @Randy: de geldnood is ontstaan door Zilveren Kruis ACHMEA. Het ziekenhuis zelf was al jarenlang zijn schulden aan het afbouwen. Als ze daar nog jaren mee verder kunnen, is er gewoon sprake van een financieel gezond ziekenhuis. Alleen moet we er met elkaar voor zorgen dat ACHMEA of een andere verzekeraar de geldkraan niet meer dicht kan draaien. Mensen moeten zich gewoon bij een goede verzekeraar aansluiten, en zeker geen naturapolis nemen waarbij de zorgverzekeraar de zorglocaties bepaalt. Neem een restitutiepolis, dan bepaalt iedereen zelf de zorglocatie, en de verzekeraar moet de zorg vergoeden (mits deze een normale kostprijs heeft; IJsselmeerziekenhuizen en Slotervaart waren relatief goedkoop, dus moet de verzekeraar vergoeden).

 • Randy

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  Citaat: "Daarom wil hij ook een financiële bijdrage doen "voor een reeks van jaren"". Drie of vier is ook een reeks van jaren. Kwestie van tijd voordat dat geld op is en het ziekenhuis voor de 4e keer in geldnood komt. Iets van een bodemloze put....

 • jo

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  Dat was toch ook de bedoeling .der was geld over van de dividend aftrek graaien maar.
  maar Loek Winter heeft in zijn eigen voet geschoten HA HA HA

 • Jacob

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  Komt er nu een einde aan het spelletje ?

  reageer
 • B

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  Dit is super onverwachts, maar bijzonder goed nieuws!

  reageer
 • Anja

    Za 10 november 2018 Zaterdag 10 november 2018

  Hoezo goed nieuws, het is pure klasse justitie wat er nu plaats vindt. De minister meet twee maten, hij helpt ca.100.000 mensen maar laat ter gelijkkertijd minimaal het zelfde aantal mensen in de kou staan.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert