St Jansdal, wat is dat voor een ziekenhuis?

FLEVOLAND • Di 13 november 2018 | 22:09 • Dinsdag 13 november 2018 | 22:09

Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk is de enige overgebleven partij om de failliete MC IJsselmeerziekenhuizen over te nemen. Al kort na het faillissement liet het ziekenhuis weten interesse te hebben om de beperkte basiszorg en poliklinische zorg in Lelystad én de polikliniek in Dronten voort te zetten. St Jansdal wil geen grote operaties in Lelystad.

Ziekenhuis ontstaan uit fusie
St Jansdal is ontstaan uit een fusie van Het Boerhaave en Pius Ziekenhuis in Harderwijk en Ziekenhuis Salem in Ermelo. Officieel heet het de Stichting Christelijk Algemeen Ziekenhuis Noordwest-Veluwe.
Momenteel werken er zo'n 130 medisch specialisten, 1750 medewerkers en 300 vrijwilligers. Het ziekenhuis biedt hoogwaardige en volwaardige zorg, beschikt over een intensive care en een afdeling spoedeisende hulp met huisartsenpost. Vorig jaar is een nieuw complex met operatiekamers in gebruik genomen. Op het gebied van behandeling van kanker werkt St Jansdal al enkele jaren intensief samen met het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam.

Gezakt in stresstest
In de financiële stresstest onder ziekenhuizen, die jaarlijks wordt gemaakt door BDO accountants, stond St Jansdal vorige maand op plek 51. Dat is behoorlijk lager dan het jaar daarvoor, toen stond het ziekenhuis nog op een 35ste plaats. De accountants beoordeelden de financiële situatie van het Harderwijker hospitaal met een rapportcijfer 5. Een jaar eerder was dat nog een 7.

In 2017 een resultaat van -4,2 miljoen euro
St Jansdal boekte in 2017 een resultaat van -4,2 miljoen euro, tegenover een plus van 500.000 euro een jaar eerder. De directie schreef het negatieve resultaat toe aan incidentele kosten voor de invoering van een elektronisch patiëntendossier. Het EPD kostte St Jansdal 24 miljoen euro. Daarnaast draaide het ziekenhuis ook minder omzet. Dat zorgde ervoor dat de liquiditeitspositie onder druk kwam te staan; het ziekenhuis had minder geld in kas.

Door dalende resultaten heeft het ziekenhuis in 2016 een reorganisatie doorgevoerd om de personeelskosten te drukken. Eind 2017 zijn schulden aan de zorgverzekeraars afgelost, terwijl ook een pand in Ermelo is afgestoten om de lasten te drukken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel