Bijzondere Urker oorbel tijdens Brexitonderhandelingen

URK • Wo 21 november 2018 | 16:59 • Woensdag 21 november 2018 | 16:59

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) zal tijdens de Brexit-onderhandelingen een speciaal vervaardigde gouden Urker oorbel dragen.

Ze kreeg de gouden creool woensdagmiddag overhandigd. Juwelier Juriaan Romkes uit Urk is de maker van het sieraad. "De oorbel is ontworpen door een aantal kunstenaars. Zij wilden een sieraad laten ontwerpen om een lans te breken voor de visserij bij de onderhandelingen over de Brexit."


'Zon, zee en wolken'
De oorbel is een statement, zegt Romkes. "Annie Schreijer-Pierik staat voor de vissers van Urk. Op de oorbel is een Urker viskotter te zien. Je ziet de thema's zon, zee en wolken. Het is echt een plaatje geworden."

Het gaat om één oorbel, niet om een paar. "Op Urk dragen we altijd één oorbel en geen paar", aldus de juwelier. Zeelieden droegen in vroeger tijden een gouden oorring als een soort verzekering. Het goud moest de begrafenis bekostigen als de zeeman overboord zou slaan en zijn lichaam ergens aanspoelde.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel